Благотин је најстарији град на свету и постојао је 6000 година пре Христа. Налази се на брду Мали Благотин у селу Пољна, неких 26 километара далеко од Трстеника.

План самог града који је као и читаво насеље,открио наш археолог др Светозар-Нани Станковић (1948-1996) старији је за неких 2000 година од плана града Ура из Месопотамије који је до сада сматран најстаријим. Овај план потиче из доба 8000 год п.н.е., а нацртан је на моделу зрна пшенице!

Интересантна је прича пок. Станковића о открићу најстаријег плана града: „Само неколико сати пре него што сам случајно пронашао то зрно пшенице, своје цртаче замолио сам да ураде кроки – приказ целог насеља и светилишта Благотин. Догодило се да на маленој житарици јасно видим урезан исти приказ! Имао је основе храма и друге објекте.“

Ово је иначе ранонеолитско насеље, простире се на површини од, претпоставља се, преко 2 хектара, мада неки извори помињу и 6 хектара. Основали су га припадници старчевачке културе односно њене најстарије фазе – протостарчево. Познато је да се Старчевачка култура ширила у облику насеља поред река. Ово плански изграђено насеље са улицама и храмом на централном тргу било је економски и религијски центар. Овде је живело око 100 породица које су се претежно бавиле земљорадњом.

Сам храм, као центар насеља, имао је олтар који је полузидом био одвојен од профаног дела, облика пресечене печурке. Ту су се налазила четири престола постављена тако да показују апсолутни север-југ. То је посебно занимљиво јер се на овим просторима ни по сунцу ни месецу, иначе, не може одредити апсолутни север-југ.

Blagotin-iskopavanja

У иницијалном делу олтара, на дубини од 2,5 м, наслази се разбијена лобања јелена са роговима постављеним под одређеним углом. И то је појава која до сада никада није забележена у историји човечанства, па због тога није још растумачена У јужном делу храма нађене су две скулптуре богиње „Велике мајке“, окренуте ка западу. Занимљиво је да је свака фигура доњим пренаглашеним делом представљена као жена, прародитељица, носилац материнства а горњи део је у облику јелена-мушког принципа. Једном фигуром, дакле, сведено, представљена је, потпуна филозофија човечанства.

На локалитету је пронађено око 16.000 фрагмената керамике, разне фигуре, мање богиње и глинени модели зрна пшенице што говори о томе да је благотински ратар веровао да су зрна божанског порекла. Уз то, пронађене су алатке, које јасно указују да су Благотинци правили брашно. Ово је дакле и место где је први пут почео да се пече хлеб.

pronađeni-predmeti-u-Blagotinu-650x457

Сада је локалитет готово пуст и једва заштићен јер је изненадном смрћу археолога који је открио и проучавао овај локалитет, др Светозара Станковића, потпуно престао рад на овом изузетно значајном локалитету. Свега 2,5% подручја је обрађено а већ су донели епохална открића. Можемо само претпоставити какве се још тајне крију у оним, не истраженим деловима.

Из оног што се до сада открило, може се закључити, како је и сам др Светозар Станковић приметио, ово налазиште нема одбрамбени бедем,нема палисаде ни ров. Овде су живели мирни људи, на земљи и од земље, опуштено и спокојно, тако различито од нас данашњих.

 

blagotin-1

 

                 благотин3

 

sr.wikipedia.org

srbijadanas.net

3259 Прегледа Укупно 4 Прегледа Данас