Бања Бадања се налази у питомој долини Цернице испод надалеко чувене планине Цер у атару насеља Доња Бадања. Од Крупња је удаљена 22 км,од Лознице 33.км, од Шапца 42 км, а од Ваљева 52 км.
Минералне воде Бање Бадање открили су пастири који су запазили како старе и болесне животиње после ваљања у бањском блату поново постају здраве. Прича о лековитости се ширила и привлачила људе из околине и удаљених крајева.

У Бањи Бадањи постоје два извора: „Главни извор“ сумпоровите воде и извор „Гвоздене воде“. Извор сумпоровите воде се некада звао „Слана бара“. Према анализи спада у ред сумпоровито-гвожђевитих. Константован је садржај сумпор-водоника и трагови амонијака. Укупна минерализација износи 0,82 г/л, температура је 15°Ц, док је Пх вредност 7. Издашност „Главног извора“ је 1 л/с. У гасном саставу воде преовлађује азот, док је садрђај раствореног угљен-диоксида до 28 мг/л, а сумпор водоника 4,2 мг/л. Радонска радиоактивност износи 188,7 бекерела/л. „Гвоздени извор“ се некада звао „Црвена вода“. Спада у ред гвожђевитих вода. Вода је хладна, укупне минерализације 0,8 г/л, али са знатно повишеном радиоактивношћу 100,3 бекерела.

Минерални извори се појављују на ободу терцијалног басена Драгинца, где у геолошкој грађи има пешчара, конгломерата, глинаца и кречњака. Од значаја је миоценска вулканска активност, представљена дацитивно и андезитима који су условили минерализацију воде.

Вода Бање Бадање користи се купањем и пијењем за лечење. Употребом гвожђевите воде лечи се анемија и разна стомачна оболења а коришћењем сумпоровите воде реуматизам, артритис, спондилоза и посттрауматска стања.

Околина Бање Бадање погодна је за шетње и боравак у природи. Постоји могућност организовања излета до Тршића, Лознице, Текериша, манастира Троноше и Зворничког језера, које пружа услове за пецање. Чиста и бистра река Церница погодна је за купање и риболов.

Године 1889. изворску воду сумпоровитог и гвожђевитог извора анализирао је Марко Леко. Примитивно купатило, власништво велепоседника Лазаревића подигнуто је 1938. године. После Другог светског рата изграђено је ново савременије купатило са кадама, мотел „Церница“ и уређено туристичко насеље за потребе посетилаца. Јануара 2003. године друштвено предузеће за бањско лечење, туризам, угоститељство и промет „Бања Бадања“ постаје приватно предузеће „Бања Бадања“, у оквиру којег послује Центар за рехабилитацију и стационарно лечење. Специјална болница за рехабилитацију „Боро Скорић“ је капацитета 25 кревета а у току је изградња хотела који ће знатно проширити капацитет. Поред хотелског смештај је могуће наћи и код бројних домаћина који су чувени по свом гостопримству и срдачности.

 

 

12609 Прегледа Укупно 4 Прегледа Данас