1Бања Kовиљача се налази у западном делу Србије, у региону Подриња. Смештена је на десној обали реке Дрине, у подножју планине Гучево, на надморској висини од 125 м. До Бање Kовиљаче се стиже магистралним путем Рума-Шабац-Лозница. Од Лознице је удаљена 6 км, а од Београда 142 км.

Археолошким истраживањима је утврђено да је подручје Бање Kовиљаче било насељено још у римско доба. У средњем веку, под зидинама Kовиљкиног града, народ овог краја је походио изворе лековите воде. У 17. веку богати Турци из Мачве и Подриња долазе у Бању на опоравак, а 1720. овде подижу први женски хамам. Бања је у народу била позната као „Смрдан бања“, због непријатних испарења из баре са блатом, настале од извора сумпоровите воде. Модеран концепт бањског места почиње изградњом сумпорног купатила 1907.

Сумпоровите минералне воде (температуре 15-28°C) и лековито блато представљају природне лековите факторе Бање Kовиљаче. Лечење се спроводи у Специјалној болници за рехабилитацијуБања Kовиљача, уз примену хидротерапије, пелоидотерапије, магнетотерапије, мануелном, подводном и вибромасажом..

У Бањи Kовиљачи се лече:

све врсте реуматских болести
посттрауматска стања
стања после операције кичме и уграђивања ендопротезе кука и колена
оштећења моторног неурона
гинеколошка обољења (стерилитет)

У Специјалној болници отворено је и посебно Одељење за дечију рехабилитацију, прво такве врсте у нашој земљи.1

Бања је окружена једним од највећих и најлепших паркова у Србији, погодним за шетње и рекреацију. Надалеко позната бањска дворана „Kур-салон“ посетиоце плени својом лепотом, а богати ентеријер носи у себи дух прошлих времена и раскошних балова.

Околина Бање Kовиљаче је богата културно-историјским споменицима. На планини Цер налазе се остаци старих градова и утврђења (Kосанин и Тројанов град), као и спомен костурница, а у самој бањи су Kовиљкин град и Градац.

У близини Бање Kовиљаче је Тршић, родно место Вука Стефановића Kараџића, са етно-селом под заштитом државе, које посетиоцима дочарава начин живота из Вуковог времена. Ту је и манастир Троноша, у коме је смештен „Музеј раног Вуковог школовања“, где се Вук учио писмености.

На Дрини постоје уређена места за спортски риболов, а на Гучеву је велики број излетишта.

 

 

 

 

 

 

 

 

Digimax A50 / KENOX Q2

 

2146 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас