Палић се налази на северу Србије, 8 км источно од Суботице, 20 км од граничног прелаза Хоргош, односно 19 км од Kелебије и 170 км од Београда. До Палића се долази ауто-путем Е-75 и железницом, правцем Београд – Суботица. Надморска висина језера Палић је 102 м. Палић се први пут помиње 1462. под именом Палиј. Временом се формира село које Турци 1580. помињу под именом Палеђхаза. Почетком 19. века вода Палића се користи за лечење кожних болести и хемороида. Почетак туризма на Палићу се рачуна од 1845. године, када је изграђено прво бањско купатило – гостионица у којој су постављене дрвене каде у којима се могло купати у загрејаној води. У годинама које следе изграђена су нова купатила, објекти за смештај и летњиковци имућнијих трговаца и велепоседника. Велики радови на изградњи Палића трају од 1902. до 1912. године, када се граде Водоторањ, „Женски штранд“, „Велика тераса“, „Музички павиљон“ и хотел „Језеро“, а парк реконструише у барокном стилу. Палић је у то време упоређиван са Kарловим Варима, Висбаденом и Сент Морицом. У другој половини 20. века граде се нови хотелски капацитети и спортско-рекреативни терени.

Вода Палићког језера је сумпоровита, алкална и муријатична, температуре 25°C. Садржи литијум и рубидијум, који помажу у лечењу реуматичних и нервних обољења. Стронцијум као састојак минералног муља помаже код сраставања костију. Лечење на Палићу се спроводи пијењемлековите воде, купањем у загрејаној води и блатним облогама.

На Палићу се лече:

реуматизам
ишијас
кожна обољења
гинеколошка обољења
нервна обољења
болести дигестивног тракта

Палић је познат по Великом парку, који је утемељен 1842. године, сађењем багремова и канадских топола и уређен по узору на енглеске вртове, са вијугавим стазама, уместо традиционално равних и симетричних. На главном улазу у парк је Водоторањ, а на централном месту је Велика тераса, вишенаменски објекат, првобитно намењен забави, а касније је препуштена спортистима. У близини су Летња позорница, где се одржава Међународни филмски фестивал и Музички павиљон, намењен променадним концертима суботичких музичара.

Зоолошки врт је базиран на концепцији приказивања животиња без класичног кавеза, са системом сувих и водених канала. Богати ботаничко-хортикултурални садржаји се употпуњују са животињским светом. Посебно је атрактивна једна од најстаријих грађевина, „кућа лабудова“, која има облик средњевековног замка.

Палић пружа изузетне могућности за спорт и рекреацију. Језеро је у облику неправилне елипсе и да би се обишло треба пешачити 17 км. На обали језера постоје уређена купалишта. „Женски штранд“ је сликовито сецесијско здање које указује на извориште идеје у народном градитељству-сојенице над водом. Туристи се на језеру могу бавити веслањем, једриличарством и риболовом, а у околини језера су ловишта. На Палићу постоје фудбалски, одбојкашки и кошаркашки терени, атлетска стаза, дечије игралиште, отворени и затворени базени. Нарочито су атрактивни тениски терени тениског клуба „Палић“, који је основан још 1884.

Гости Палића у могућности су да свој боравак употпуне обиласком Суботице, града атрактивне архитектуре, језера Лудаш – заштићеног природног добра, Селевењских пустара – ботаничке баште у природи са збирком разноврсних цветова, ергела у Зобнатици и Kелебији, фарме нојева, салаша, винограда и воћњака.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1455 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас