Бања Русанда се налази у Банату, на северној обали истоименог језера и представља део насељаМеленци у општини Зрењанин. Надморска висина бање је 82 м. Удаљена је 16 км од Зрењанина и 90 км од Београда. До Бање Русанда се може доћи магистралним путем Београд-Зрењанин-Kикинда, односно Нови Сад-Kикинда.

Бања Русанда има традицију дугу више од 130 година, засновану на коришћењу лековитих својстава минералног блата (пелоида) из језера Русанда, које се убраја у најлековитија блата у земљи. У бањи постоји и бушотина са термалном водом, температуре 32°C. Лечење се обавља у Специјалној болници за рехабилитацију Меленци, уз сарадњу са Медицинским центром у Зрењанину и медицинским факултетима у Новом Саду и Београду.

Процес рехабилитације се одвија уз коришћење различитих дијагностичко-терапеутских поступака, као што су: кинезитерапија, хидро-кинезитерапија, подводна масажа, галванска када, четвороћелијске купке, локалне и наизменичне купке са коришћењем минералне воде, терапије радом, електротерапија, фототерапија, ултразвучна терапија, парафинотерапија, пелоидотерапија, логопедски третман, неуропсихолошка рехабилитација, акупунктура, ласеро и магнетотерапија.

У Бањи Русанда се лече:

запаљенски реуматизам у мирној фази (реуматоидни артритис)
дегенеративни реуматизам (артрозе и спондилозе)
ванзглобни и метаболички реуматизам (фиброзити, паникулити)
дископатија и лумбоишиалгија
последице траума, стања после прелома костију и хируршких интервенција на коштано-зглобном систему
кожне болести (псоријаза, хронични екцем)
хронична неспецифична гинеколошка обољења и стерилитет
Бања Русанда се налази на равничарском терену, окружена језером, виноградима и великим зеленим појасом парка и шуме. Парк је испресецан уређеним стазама за шетње. У близини бање је комплекс терена за фудбал, тенис и мале спортове.

Гости могу да посете Бечеј са чувеном ергелом, Царску бару и Ечку, која је позната по богатим ловним и риболовним резерватима.

 

 

 

 

1433 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас