Бања Врујци се налази у подножју планина Сувобор и Маљен, у долини реке Топлице. До Врујаца се стиже Ибарском магистралом, односно путем Београд-Ваљево. Од Београда су удаљени 92 км. Врујци имају благу умерено-континенталну климу и леже на надморској висини од 179 до 252 м.

Термалне воде у Бањи Врујци (28°C) садрже калијум, магнезијум и селен. Издашност извора је 300 литара у секунди, па се Врујци по издашности налазе на првом месту у Србији. Рехабилитациони центар пружа комплетан здравствени третман: кинези терапију, хидротерапију, електротерапију и терапију блатом. Минерална вода се користи за купање и пиће, а пелоид – лековито блато се користи у виду облога.

У Бањи Врујци се лече:

хронични реуматизам
повишени крвни притисак
малокрвност
неурастеније
камен у бубрегу и мокраћним путевима
гинеколошка обољења
очне болести

Хотел „Врујци“ има затворени и три отворена базена са термалном водом, теретану, ђакузи, сауну, трим кабинет, фудбалске терене, тениске и терене за мале спортове, што бању чини погодном за припреме спортиста.

Околина Врујаца одликује се живописним пејзажом и шумама разноврсног састава. Ваљевске планине пружају услове за лов, а реке Топлица, Kолубара и Лепеница за риболов. У близини Бање Врујци се налазе сеоска домаћинства која се баве сеоским туризмом.

Недалеко од бање су село Струганик са родном кућом војводе Живојина Мишића, манастир Боговођа, Бранковина, Мионица и Ваљево са својом богатом историјском и културном баштином.

 

 

 

1636 Прегледа Укупно 3 Прегледа Данас