Већина бања у Србији лежи у подножју планина, окружене су шумом, заштићене од јаких ветрова и имају благу климу, тако да представљају одредишта погодне за одмор туриста који нису љубитељи зимских спортова и ниских температуре. У близини бања налазе се споменици културе, планински туристички центри, ловна подручја.

 

Кратак историјат

Бање Србије имају веома богату историју познату још из доба Римљана (Нишка Бања, Врњачка Бања). Још пре 2000. година Римљани су на просторима данашње Србије градили изворе лековите минералне воде. Градили су базене, бунаре и опоравилишта за своје легионаре. О свему овоме нам сведоче бројна археолошка истраживања из 19. века, и касније. Уосталом Римљани су ову праксу имали у читавој Европи стога се Србија по оваквим локалитетима убраја међу најбогатије земље Европе.

Понуда Бања и српског бањског туризма

Бање су лечилишта које су богате лековитом водом, блатом, ваздухом или другим својствима која помажу, или олакшавају тегобе, убрзавају лечење или зарастање, или пак на неки други начин помажу процесу оздрављења. Најчешће су у то извори геотермалне или минералне воде, мада су неке бање богате и лековитим блатом, а нека места у планинским пределима се због чистог и свежег ваздуха називају „ВАЗДУШНА БАЊА“ (Сокобања).
Сматра се да Србија лежи на језерима термоминералних вода. Постоји преко 1000. извора минералних вода и на њима је направљено преко 40. Бања. Бање су места окружена природним лепотама и културно-историјским наслеђем. Бање су погодне за туризам јер у њима можете да боравите и лети и зими. Иако се везују за лечилишта и рехабилитацију Бање Србије све више постају места где се можете забавити, одморити, културно уздизати.

Бањски туризам Србије и лековита својства

Такође Бање Србије могу много тога да понуде и онима који тамо бораве дуже. Веома су значајне Бањске терапије које су идеалне за превенцију свих врста болести, па вам помажу да се опоравите, вратите своје психофизичко стање, духовне способности, одличну форму и изглед. Бање Србије својим лековитим својствима обнављају еластичност коже и опуштају мишиће. Све терапије изводе се под контролом специјализованог медицинског особља.

Спорт и рекреација

Бање Србије су познате и по доласку бројних спортиста за време припремног периода, јер се стално улаже у инфраструктуру Бања Србије. Било да сте професионалац или рекреативац Бање Србије вам пружају бројне спортске активности и одмор, како у затвореним дворанама, тако и на отвореним спортским теренима.

Будућност бањског туризма

Данас са поносом можемо да кажемо да у бањама долазе и млађе популације, жељне психичког и физичког одмора у нади да што боље искористе своје драгоцене одморе. Туризам у Србији је главни показатељ у ком смеру Србија треба да се развија. Осим пољопривреде, туризам је главна привредна делатност и све више се улаже у туристичке дестинације у Србији.Уз додатна улагања и бољу промоцију у свету, бањски туризам би могао постати јако исплатив и Србији а нарочито
онима који се непосредно њиме баве.

Бање централне Србије

Бање источне Србије

Бање западне Србије

Бање јужне Србије

Бање северне Србије

 

1277 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас