Манастир Бањска, са црквом посвећеном Св. Стефану, налази се у истоименом месту, 15 км северозападно од Косовске Митровице. Подигао га је између 1312. и 1316. као своју задужбину и маузолејкраљ Милутин. У турско време на рушевинама Бањске никло је утврђење, а сама црква била је претворена у џамију све до 1914.
Манастирски комплекс је обухватао, поред цркве, одбрамбене куле, трпезарију и низ грађевина које су током векова више пута преправљане.

По ктиторовој жељи црква је грађена по узору на Богородичину цркву у Студеници. У основи је једнобродна грађевина са куполом изнад наоса, троделним олтарским простором, певницама на које се надовезују бочне капеле, припратом и две високе куле – звоницима. Сви спољни зидови декорисани су масивним и лепо обрађеним тесаницима од белог и црвеног мермера и сивог серпентина.

Бањску и Студеницу повезује и блискост скулптуралних украса, који остварују синтезу византијске и романске концепције. Бањска је имала раскошан западни портал, украшен пластичним представама од мермера. У том украсу доминирала је скулптура Богородице са Христом, која се данас налази у цркви оближњег села Соколице.

Фреске, које су плениле лепотом и употребом злата, готово у потпуности су страдале, осим фрагмента у медаљонима на луку под куполом, који обухвата попрсја светитеља.

Налази се на територији АП Косово и Метохија, која је тренутно под управом УНМИК-а. Посета манастиру могућа је само уз војну пратњу КФОР-а.

 

2051 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас