Боговинска пећина налази се у источној Србији, на југоисточном ободу масива Јужног Kучаја, који је део великог регионалног Kучајског-бељаничког масива. Смештена је на територији Општине Бољевац и у атару села Боговина, које се налази поред пута Бољевац-Зајечар.

Улаз у пећину налази се на 360 m надморске висине. Једна је од најдужих пећина у Србији, а дужина истражених канала је око 6 km. Боговинска пећина је, по морфологији, хоризонтални подземни облик карстног рељефа са каналима у три етаже. Велики део канала Боговинске пећине репрезентативни су примери ерозивних канала. Доња етажа, Понорски канал, има стални ток. Горња етажа, Високи канал је сув. Средња етажа, Главни канал, који чини највећи део пећине, повремено је хидролошки активан. Разлог томе је чињеница да кроз пећину тече повремени ток који истиче на улазу. То пећини даје каракет речне изворске пећине, односно пећина представља повремено врело.

Дубљи делови пећине обилују пећинским накитом.

У Боговинској пећини живи веома интересантна фауна каверниколних зглавкара. По значају се издваја псеудошкорпија, копнени ендемски рачић и суптроглофилни инсект.

 

Desteka metara od 3700metara glavnog kanala

Источна Србија – Боговинска пећина

 

Niski hodnik poduprt šumom stubova

Источна Србија – Боговинска пећина

 

13

Источна Србија – Боговинска пећина

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Источна Србија – Боговинска пећина

 

1433 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас