Богутовачка Бања се налази у централном делу Србије, 200 км јужно од Београда и 23 км југозападно од Kраљева. Смештена је на обронцима планине Троглав, на надморској висини од 520 м и има благу континенталну климу. У Богутовачку Бању стиже се Ибарском магистралом са којом је повезана асфалтним путем дужине 2,5 км. Лечење се обавља купањем и пијењем минералне воде температуре 24-27°C. Надзор над болесницима обавља екипа лекара Природног лечилишта и одмаралишта „Матарушка и Богутовачка Бања“.

У Богутовачкој Бањи се лече:

неуропсихијатријска обољења (психонеуроза, мигрена, неуралгија, мултипле склероза, неуротични синдром, лабилност вегетативног нервног система)
функционална обољења срца и крвних судова (повишени крвни притисак, нервоза срца, неправилан рад срца везан на нервну раздржљивост, тахикардија, обољења периферних крвних судова)
поједина реуматска обољења (дегенеративни и ванзглобни реуматизам)
поједина обољења органа за варење (спазам једњака, гастралгије и др.)
Понуду Богутовачке Бање употпуњује „стаза здравља“, живописна средина окружена шумовитим обронцима околних планина погодним за излете и лов, а постоји могућност спортског риболова на реци Лопатници.

У долини реке Ибар налазе се најстарији средњевековни манастири Србије – Студеница (12. век) и Жича (13. век), као и остаци средњевековног утврђења Маглич (13. век).

 

 

 

1763 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас