Бујановачка Бања се налази на југу Србије, поред друмског и железничког правца Београд-Скопље, 2,5 км од Бујановца. Од Београда је удаљена 360 км, а од Врања 14 км. Овај део Врањске котлине смештен је у горњем току Јужне Мораве, на надморској висини од 400 м.

Изузетни резултати у лечењу постижу се комбиновањем најсавременијих медицинских метода са лековитошћу природних фактора – термоминералних вода, лековитог блата – пелоида и природног гаса. Термоминерална вода спада у категорију натријум-хидро-карбонатних, флуоридних, сулфидних и угљено-киселих хипертерми. Температура воде на изворишту износи 43°C. Бујановачко блато је вулканског порекла и убраја се међу најквалитетнија на свету. Током терапије има три ефекта и то механички, топлотни и фармаколошки. Бујановачка Бања је једина бања у нашој земљи која најсавременијим методама примењује природни гас угљен-диоксид у лечењу обољења.

Специјална болница за рехабилитацију „Бујановац“располаже савременом апаратуром за дијагностику и лечење („Пува“ – апарат, ласер, електромиограф…), као и лабораторијом. О пацијентима брине велики број стручних кадрова различитих профила медицинске струке: физијатри, кардиолози, реуматолози, дерматовенеролози, дефектолози, лекари опште праксе и физиотерапеути. Рехабилитација оболелих врши се под непосредним надзором стручњака Медицинског факултета у Београду.

У Бујановачкој Бањи се лече:

реуматске болести (хронични реуматизам, Бехтеревљева болест, артроза зглобова, спондилоза, дископатија)
стања после повреда
хронична обољења пробавног тракта
кожна обољења (екцеми, псоријаза)
гинеколошка обољења
неуролошка обољења (централне и периферне одузетости, неуралгије и ишиалгије)
Kао наставак лечења у кућним условима произведено је и помоћно лековито средство „парафанго“. То је смеса парафина и лековитог блата, прилагођена изузетно једноставној кућној употреби.

У близини Бујановачке Бање налази се Прохорово, подручје изузетних природних вредности. Прохорово обухвата долину реке Пчиње, планине Kозјак и Рујан и представља изузетно погодно подручје за излетнички и ловни туризам.У њег овом центру налази се манастир Св. Отац Прохор Пчињски из 11. века, са манастирским конаком који је преуређен за смештај туриста. У близини Прохорова налазе се и археолошка налазишта из средњег века.

 

 

 

 

1230 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас