1

Бање централне Србије – Буковичка Бања

Буковичка бања се налази у самом центру Аранђеловца, 76 км јужно од Београда на 256 м надморске висине у подножју планине Букуља са умерено-континенталном климом.Име је добила по селу Буковику у чијем атару су откривени први извори минералне воде. Буковичка бање има велелепни парк који се простире на површини од 21,5 хектара.

Поред прекрасних цветних алеја и бројних врста ретког дрвећа, у парку се налази стална поставка мермерних скулптура, најпознатијих наших и светских аутора. Скулптуре су настале у тридесетогодишњем постојању међународне смотре уметности „Мермер и звуци“. У оквиру смотре се организује и манифестација „Свет керамике“, а такође и позоришне представе, концерти и фолкорне приредбе.Све манифестације обављају се на летњој отвореној сцени или у прелепој „Сали кнежева“ хотела „Старо здање“, грађевине старе преко 150 година, коју је граду подарила династија Обреновића. У парку се налази и павиљон књаза Милоша и неколико извора минералне воде.

3

Бање централне Србије – Буковичка Бања

Од вајкада су људи овог краја знали за благотворност буковичке киселе воде. Још пре 1811. године њом је своје здравље крепио знаменити српски просветитељ Доситеј Обрадовић. На лични захтев књаза Милоша Обреновића допремана је у „бутелима“ и коришћена на двору као стона вода. У првој деценији овог века почиње ручно флаширање буковичке киселе воде „Књаз Милош“ подигнутом над истоименим извором. Прво стручно признање за лековитост ова вода је добила од Е. Линдермајера, начелника санитета Књажевине Србије почетком прошлог века, да би се, као стона вод, у деценијама овог века окитила навишим међународним одличјима за квалитет (1906. у Бриселу, 1907. у Лондону, 1996. у Бриселу и Варни). Има већи број минералних извора чија се вода може користити на два начина: пијењем топле или хладне минералне воде или купањем у води одређене температуре.

Благотворна својства буковичке киселе воде коришћена су током два века за окрепљење и лечење. Минералне воде Буковичке бање се користе код болести метаболизма, периферне васкулопатије, хроничних професионалних болести и тровања тешким металима, дистрофичке промене, полинеуропатије као и хроничне неуралгије. Данас се у Специјалној болници за рехабилитацију „Буковичка бања“, на бази лековитости минералне воде, глине и климе, примењују најсавременије терапијске методе у лечењу обољења гастроинтестиналног и хепатобилијарног система, болести респираторног, као и повреде и обољења локомоторног система. У рекреационом блоку, поред стандардних хидротерапијских процедура, постоји: базен са ђакузи купком и подводном масажом, сауна, хидрокинетички тушеви, туш-масажа са променљивим притиском и температуром, блатне купке и фитнес кабинет.

 

2

Бање централне Србије – Буковичка Бања

 

4

Бање централне Србије – Буковичка Бања

 

5

Бање централне Србије – Буковичка Бања

 

6

Бање централне Србије – Буковичка Бања

 

1871 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас