Манастир Девич, са црквом посвећеном Богородичином Ваведењу, налази се у метохијској области Дреница, 5 км јужно од Србице. По народном предању основао га је деспот Ђурађ Бранковић у првој половини 15. века у спомен своје кћери-девице, по чему је и добио назив.

У турско време манастир је више пута рушен и паљен али је опет трудом монаха и народа обнављан. Албански националисти су га 1941. године потпуно разрушили и спалили да би ова светиња била поново обновљена тек 1950 године грудом игуманије Параскеве и њених сестара које су ову светињу затекли као хрпу камења. Данас у манастиру живи 8 сестара које својим трудом обрађују манастирско имање.
Данашњи изглед цркве је резултат бројних обнова и дограђивања. Најстарији део комплекса је сама црква, једнобродна грађевина, засведена подужним полуобличастим сводом са тространом апсидом споља. Капела у којој се чувају мошти светитеља Јанићија Девичког налази се источно од олтарског дела цркве.

devic02_yЗидно сликарство манастира чине три слоја фресака. Најстарији се налази у северном параклису и потиче из друге половине 15. века. Сачуван је портрет Св. Јанићија Девичког са натписом да је он „први ктитор“. Други слој фресака прекрива зидне површине у конхи апсиде и источног дела цркве, а најмлађе слике из 19. века немају веће уметничке вредности.

Угледу који је због светитељских моштију Јаничија Девичког манастир имао у 16. и 17. веку доприносила је и плодна преписивачка радионица, о којој сведоче многобројни рукописи који су у 19. веку чувани у манастиру.

Манастир Девич је опљачкан и оскрнављен у јуну месецу 1999. године. Мермерна плоча гробнице Св. Јоаникија је оскрнављена и изломљена. Међутим и након овог злодела албанских екстремиста монахиње су наставиле да живе у манастиру под заштитом снага КФОР-а, потпуно изловане од албанске заједнице без иједног јединог Србина у ближој околини. Сво српско становништво србичког краја је протерано док су њихове куће опљачкане и запаљене у присуству међународних снага.

Налази се на територији АП Косово и Метохија, која је тренутно под управом УНМИК-а. Посета манастиру могућа је само уз војну пратњу КФОР-а.

 

 

 

Извор: kosovo.net

1845 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас