Гамзиградска Бања се налази у источној Србији, 220 км од Београда и 11 км од Зајечара. Лежи у долини доњег тока Црног Тимока, недалеко од магистралног пута Зајечар-Параћин, на надморској висини од 160 м.
Гамзиградска Бања је под утицајем континенталне климе, с тим да микро-клима има и одлике подпланинског поднебља. Окружена шумовитим брежуљцима, са чистим ваздухом и недирнутом природом, Гамзиградска Бања представља пријатно место за лечење и одмор.

Бања има више извора термоминералних вода, температуре од 38 до 43°C, које се убрајају у земно-алкалне хипертерме, односно акротерме. Није случајно што је још у 3. веку наше ере римски цар Гај Галерије Валерије Максимилијан, кога историчари описују као човека који патио од реуме, баш на овом месту подигао своју луксузну палату. Лечење се спроводи у Специјалној болници за рехабилитацију „Гамзиград“. Посебно су атрактивна два затворена базена са термоминералном водом који су окружени прелепим зидним мозаицима.

У Гамзиградској Бањи се лече:

обољења периферних крвних судова и лимфног система
болести везивног ткива
зглобни и ванзглобни облици реуматизма
дегенеративна обољења зглобова
ортопедске болести и посттрауматска стања
аномалије дечјег узраста
неуролошка обољења
гинеколошка обољења
Гамзиградска Бања има изванредне услове за припрему спортиста. Ту су затворени базени, теретана, фудбалски терен, терени за мале спортове и тениски терени. У току припрема спортисти су под стручним надзором лекара спортске медицине, а постоји могућност да се сваком спортисти уради тест оптерећења срца и овери такмичарска књижица о његовој здравственој способности.

Бања пружа изузетно добре услове за рекреативну наставу. Уз лекарски надзор, Специјална болница пружа деци посебан здравствени преглед од стране физијатра, ради утврђивања правилности држања тела и стања табана.

У самој Гамзиградској Бањи се налази једна од најстаријих хидроцентрала у Србији. На 3 км од Гамзиградске Бање налазе се остаци царског дворца Felix Romuliana, који је саграђен по замисли цара Гаја Галерија Валерија Максимилијама, Диоклецијановог сувладара.

За госте Гамзиградске Бање постоји могућност организовања излета до Злотских пећина, Рајачких пивница, планине Ртањ, манастира Сувобор и Грлишког манастира.

 

 

 

 

 

 

1981 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас