1

Источна Србија – Голубац

Голубачки Град или Голубац је монументална средњовековна тврђава на десној обали Дунава, на самом улазу у Ђердапску клисуру. Голубац се први пут се помиње у угарским изворима датираним у 1335, 1337, односно 1342. годину. Не зна се када и ко га је подигао, али је његову основу тј. Горњи град подигао српски односно православни великаш о чему сведочи и православна капелица у саставу 4. куле. Град је потом проширен (на задњи и предњи град) током српске или мађарске власти, иако није искључено да је у старту изграђен у овој величини. Последњу фазу у градњи спровели су Турци ојачавши 6,7,8 и 9. кулу и додавши у продужетку спољашњег бедема ниску артиљеријску кулу  која је контролисала Дунав и штитила пристаниште за шајке које се уз њу налазило.

2

Источна Србија – Голубац

Голубац се налазио у саставу државе кнеза Лазара,који је села у околини давао као метохе манастирима. Одмах након Косовског боја, 1389. године, у њега улази Бајазит I. Нашао се у рукама Мађара који га 1403. године предају деспоту Стефану, када је он постао угарски вазал. Град је требало, према уговору из 1426. године, да по деспотовој смрти (Стефан умире 1427. године), заједно са Београдом, буде предат Мађарима. Међутим, командант града војвода Јеремија га, из непознатих разлога, предаје Турцима. Према Сегединском миру, из 1444. године, између Мађара и Турака, српска Деспотовина бива обновљена и у њен састав улази и Голубац. Након смрти деспота Ђурађа 1456. године, Турци га освајају. Мађари успевају да га освоје 1481. године, али га врло брзо напуштају. Од тада па до 1867. године, када га, са још неким градовима у Србији, Турци предају кнезу Михаилу, Голубац се скоро све време налазио у њиховим рукама. За кратко су га држали Аустријанци(1688 – 1690) и српски устаници током Кочине крајине и Првог српског устанка.

3

Источна Србија – Голубац

Постоје разне легенде о пореклу имена града. Према једној, у месту је живела лепа девојка по имену Голубана. Приче о њеној лепоти стигле су и до турског паше. Доносио јој је дарове не би ли се удала за њега. Све је Голубана одбијала, па је паша наредио да се казни, тако што ју је везао за стену која је била у Дунаву. Мучили су је и оставили птицама које су унаказиле њено тело. Према другој, у главној кули, која доминира градом, била је заробљена византијска принцеза Јелена, која је, да би своју тугу и самоћу ублажила, гајила голубове, по чему је касније град добио име. Има и оних који тврде да име потиче од дивљих голубова којих је на литицама било пуно. Постоје и приче да је град добио назив по изгледу кула на литицама које делују као голубови на стени.

4

Источна Србија – Голубац

Голубац је грађен лепезасто и састоји се од три дела: предњег, задњег и горњег града (са цитаделом). Чини га укупно 10 (9+1) куле и две велике колске капије. Куле су касније Турцио јачали отворима за топове и додавањем још једне куле око 1480. године. Испред града се налази предњи зид који чини спољни зид шанца, a који је вероватно био пун воде јер је повезан са Дунавом који га је вероватно пунио. Град је тешким ланцем повезан са стеном Бабакај(која и данас вири из воде у сред Дунава), тако да је у потпуности контролисао како друмски, тако и речни саобраћај кроз Ђердапску Клисуру. Испред тврђаве је било цивилнонасеље, о чему данас сведоче само неки делимично истражени објекти.

Непосредно после Првог светског рата кроз стену, на којој се тврђава налази, пробијен је магистрални пут који пролази кроз тврђаву, користећи обе колске капије у утврди. Овај пут је најкраћа веза Србије са источним деловима Балканског полуострва, тако да се неретко кроз тврђаву провлаче шлепери који једва да могу да прођу кроз капије.
Изградњом хидро електране на Дунаву, његов ниво код Голубца се подигао, тако да су најнижи делови града потопљени. У годинама великих суша или када због поплавног таласа ХЕ испусте већу количину воде, могуће ја упловити стојећки на чамцу у зграду у задњем граду (VII), док се при нормалном водостају чамац једва провуче кроз лучне остатке зграде. Потопљени делови зидина, заједно са 10. кулом, пружају сјајне могућности пасионираним љубитељима.

 

5

Источна Србија – Голубац

 

6

Источна Србија – Голубац

 

7

Источна Србија – Голубац

 

2346 Прегледа Укупно 4 Прегледа Данас