Водопади Србије нису високи и импресивни као Викторијини или Нијагарини, али их има много више него што претпостављамо. Нажалост, за многе од њих нисмо ни чули да постоје, а неки су откривени тек пре неколико година.

Vodopadi Srbije - Gostilje

Водопади Србије – Гостиље

Познаваоци тврде да су најлепши у пролеће и на јесен када има пуно воде. Једни привлаче својом магијом целе године, други у току летњих суша готово да нестану. Високи су углавном од 10 до 20 метара, али има и оних који падају са висине од 70 метара. Највише их има у источној Србији, и то на Старој планини, као и у југозападној Србији.

1. Јеловарник (71 метар) – Слап од седам суза

Највиши водопад у Србији висок је 71 метар и налази се на Копаонику у области Јеловарник, у оквиру националног парка, на надморској висини од око 1.500 метара. Налази се 25 километара западно од Бруса и на око 2,5 километара источно од Панчићевог врха. Проток је око 25 литара у секунди, а при топљењу снегова, с пролећа и при јаким кишама, нарасте и до 450 литара. Тада се под снажном реком изгубе каскаде и огромна маса слива се у јединствен водопад.

Јеловарник Фото: Хотел Јуниор

Јеловарник Фото: Хотел Јуниор

Нису га открили ни Јован Цвијић, Јован Жујовић, Јосиф Панчић, иако су годинама тумарали планинским странама Копаоника. Откривен је тек 1998. године. Извориште речице Јеловарник иначе се зове Седам суза, јер истиче из седам извора.

2. Пиљски скок (64 метара) – Залеђене каскаде

Налази се на Старој планини на Пиљском потоку, а водопад се слива са 64 метра висине. Добар макадамски пут пролази неколико стотина метара испод водопада, а један његов крак пролази баш поред места одакле се вода обрушава у понор. То је најлепши и највиши део Старе планине који само повремено посећују ретки планинари и шумари, па је стога пронађен тек 2002. године.

Пиљски скок Фото: Зоран Јанковић You Tube printscreen

Пиљски скок Фото: Зоран Јанковић You Tube printscreen

Открио га је Нишлија Владимир Манић, који већ две деценије крстари Старом планином и снима документарне филмове. Водопад се састоји из две каскаде Горњи Пиљ и Доњи Пиљ, а на дну се формира велики вртлог. Зими се водопад заледи и претвори у ледене каскаде које су велики изазов за алпинисте.

3. Бигар (35 метара) – Водени мачак

Водопад Бигар се налази на Старој планини, на потоку Буковски до, неколико километара јужно од Калне на путу ка Пироту. Овај водопад је висок око 35 метара и уједно представља ушће у Стањанску реку. Због камена који је лак и рупичаст Бигар је добио име и заштићен је као благо природе.

Бигар Фото: Саша Ранчић, Панорамио

Бигар Фото: Саша Ранчић, Панорамио

Овај камен који се још зове и водени камен, седра, водени мачак, одличан је материјал за фонтане, али кога ухвате да краде камен, скоро неће направити фонтану. Занимљиво је да се вода са Бигара може пити. Неколико стотина метара узводно налази се манастир Светог Онуфрија из 13. века.

4. Скакало (30 метара) – Изазов за планинаре

Посебна атракција Дивчибара је 30 м висок водопад Скакало на реци Манастирици. Водопад је идеалан за авантуристе и оне који се добро сналазе на тешким теренима, јер је неприступачан и добро скривен. Богат је водом само у кишним периодима и на пролеће. Испод главног вертикалног водопада теку два мања која се пробијају кроз огромне стене нагомилане једна на другу.

Скакало_Викимедиа

Скакало_Викимедиа

До самог подножја водопада је могуће прићи некако, али у подножје главног и највећег водопада скоро никако у време када је пун воде. Скакало је најпосећеније зимско вежбалиште београдских алпиниста. Пењање је врло занимљиво и уколико је хладна зима, одличан је за озбиљан тренинг на леду.

5. Сопотнички водопади (25 метара) – Глас испод Јадовника

Водопади на Сопотници на планини Јадовник су најбогатији водом, само што се река распршила на све стране и створиле безброј мањих водопада. Постоје три нивоа, а највећи водопад пада са висине око 25 метара. Зими се на Јадовнику температура спусти и до 30. подеока испод нуле, а залеђене леденице мењају боју од беле до модрозелене. По легенди, први становници доселили су се са безводне Пештери, али је врело покрај кога су се сместили убрзо пресушило.

Фото: пауновићг, Панорамио

Фото: пауновићг, Панорамио

Последње ноћи пред сеобу јави им се неки чудесни глас испод Јадовника и упита их: „Бирајте, људи, шта да вам поклоним, воду или срећу?“ Сељаци су углас повикали: „Воду нам подари, а срећу ћемо, ако бог да, сами стварати.“ Тако је вода потекла на све стране.

6. Лисине (25 метара) – Под заштитом државе

Најприступачнији је водопад и зато можда и најпосећенији, мада га често бркају са Великим буком. Водопад Лисине се налази у источној Србији, у подножју Соколице, врха Бељанице, на реци Велико врело. Смештен је на око 400 метара надморске висине. Висок је 25 метара и дуго је сматран највишим водопадом у земљи. Снага водопада варира па је могуће и током лета после јаче кише видети подивљалу воду.

Лисине Фото: дестинацијеусрбији.рс

Лисине Фото: дестинацијеусрбији.рс

Лети је ово место пуно људи, мештани продају планински мед, овчји сир, домаћу ракију, етно-сувенире и производе. Због своје лепоте проглашен је резерватом природе од изузетног значаја и стављен је под заштиту државе.

7. Велики скакавац (25 метара) – Скривено чудо

На Камишној реци која са златиборског врха Вијогор кривуда ка Мокрој Гори, налази се водопад Велики скакавац. Његов скок од преко 25 метара делује много снажније него код знатно виших водопада. Вода у Камишној реци никад не пресушује, али мало људи зна за њега, а често га ни мештани никад нису видели, нити су чули за њега.

Велики Скакавац Фото: пауновићг, Панорамио

Велики Скакавац Фото: пауновићг, Панорамио

Пут до њега није нимало лак, али је вредан напора јер се овај водопад сматра једним од 88 шарганских чуда. За Камишину реку би се могло рећи да је у средњем и доњем делу тока природна граница између планина Таре и Звијезде, која је у Републици Српској.

8. Гостиље (20 метара) – Купалиште вила

Једна од незаобилазних туристичких атракција на Златибору је 20 метара висок водопад на Гостиљској реци, у чијим вировима се према легенди купају виле. Налази се у идиличној природи покрај села Гостиља, које је према старом предању добило име по гостољубивости својих домаћина.

Гостиље Фото: Занимљиве дестинације

Гостиље Фото: Занимљиве дестинације

Читав простор око водопада представља малу оазу нетакнуте природе. Вода је прилично хладна, па се по летњим врућинама туристи добро расхладе. Од скоро близу водопада је отворен рибљи ресторан.

9. Рипаљка (17 метара) – Вода која скаче

Рипаљка настаје од реке Градашнице на планини Озрен. Име је добио од локалног израза рипати (поскочити), јер се у Соко Бањи каже: вода рипа. Висок је 17 метара. Према наводима Јована Цвијића био је највећи водопад у тадашње време. Један је од најпосећенијих водопада у Србији јер се налази у непосредној близини Соко Бање.

Рипаљка Фото: Саша Стојановић, Википедиа

Рипаљка Фото: Саша Стојановић, Википедиа

Најбоље га је посетити крајем зиме и на пролеће јер преко лета река Градашница пресуши па самим тим и водопад нестане. Рипаљка је био прво заштићено природно добро у Краљевини Југославији. Изнад водопада уређен је пикник простор са клупама и столовима за одмор и местом за роштиљање.

10. Прскало (10 метара) – Мали Колорадо

Водопад на јужном Кучају створила је најмаштовитија игра воде и кречњака. И он се налази поред самог пута који од Пасуљанских ливада води ка Честобродици. Невоља је што је то шумски пут у пролеће и јесен практично непроходан. Лети вода низ бедем од сиге само стидљиво капље.

Прскало Фото: водопадисрбије.ком

Прскало Фото: водопадисрбије.ком

Река Темштицу прави живописни кањон који због импресивних црвених стена називају Мали Колорадо. На самом уласку у кањон, са десне стране пута се налази усек са сликовитим водопадом. Прскало се обрушава у узани левак са висине од десетак метара, али вода удара у глатку стену на половини свог пута и жестоко пршти.

Извор: zanimljivedestinacije.info

3729 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас