Луковска Бања се налази на југу Србије, у подножју Kопаоника, на надморској висини од 681 м. До Луковске Бање се стиже магистралним путем преко Kуршумлије. Удаљења је 35 км од Kуршумлије, 336 км од Београда (преко Ниша) и 55 км од центра Kопаоника.

По броју термоминералних вода (температуре 56-69°C) и њиховој издашности (100 литара у секунди) Луковска Бања се убраја у најбогатије бање у Србији. Бањски третман се обавља у медицинском делу хотела „Kопаоник“ и састоји се од хидротерапије, електротерапије, ручне масаже и терапије пелоидом.

У Луковској Бањи се лече:

хронична упала – реума (реуматични артритис без клиничких знакова акутне упале)
дегенеративна обољења кичме (артроза, спондилоза и деформативне спондиатрозе, лумбоишијалгија, периотритиси)
стања након повреда
Субалпска клима пружа могућности за бављење зимским спортовима, а недалеко од хотела је ски стаза за рекреативце, са ски лифтом дужине 300 м.

У Луковској Бањи се налази црква Светих Апостола Петра и Павла, а у Штави је црква Св. Мине из 17. века. Посебну атракцију представља обилазак фабрике за израду ручночворованих и ручнотафтованих тепиха и предмета народне радиности од домаће вуне са мотивима копаоничког краја.

Гости могу да посете Kуршумлију и манастире Св. Николе и Св. Богородице, као и јединствен природни феномен – Ђавољу варош.

 

 

 

 

 

 

2303 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас