Манастир Ајдановац припада Епархији нишкој Српске православне цркве и налази се код истоименог засеока. На јужним обронцима Великог Јастрепца, опкољен густом планинском шумом, на веома живописном месту, на надморској висини од око 750 м, налази се једини сачуван средњовековни манастир у Топлици – Ајдановац. Удаљен је од Прокупља 27 км, а од Блаца је удаљен око 15 км.

Овај манастир се у ствари налази у близини старих топличких села Јошаница, Сварча, Претрешње, Придворице и Међухане. Села се помињу још 1395. године у Повељи кнегиње Милице и синова јој Стефана и Вука, а намењена су манастиру Светог Пантелејмона на Светој гори. Писаних докумената о самом манастиру нема, па је врло тешко утврдити време његовог постанка.

Но и поред тога, судећи по архитектури и фрескама које су доста добро очуване, може се поуздано тврдити да потиче из средњовековне епохе. На основу записа који се налази на улазним вратима у припрати, види се да је храм посвећен св. Георгију, затим да је био манастир, а не обична сеоска црква, као и да је живописан 1492. године.

Манастирску цркву одликује скромна и једноставна архитектура, без украса на њеној спољашњости која је била омалтерисана, а припада групи ретких цркава, које су подигнуте мало након отоманских освајања. Њена основа је једнобродна, са нартексом и отвореним тремом на једној и полукружном олтарском апсидом на другој страни. Над њом је обичан кров на две воде, без кубета или звоника, док се нише у источном зиду користе као ђаконикон и проскомидија.

У неколико наврата (1887,1907. и 1949) манастир је обнављан и тада је добио конаке и спомен чесму, а радови на конзервацији његовог фрескосликарства и архитектуре обављени су током 1996. и 1997. године.

Манастир Ајдановац се данас налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја.

 


3291 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас