1

Манастири северне Србије – Манастир Баваниште

Манастир је на овим просторима основан крајем 16. века. Смештен је у шуми, недалеко од насеља Баваниште, како би био скривен од турске војске. Тако је опстајао до 1716. године када је спаљен и разорен као и село.Манастирски живот је опустео а манастир није обнављан делимично због постојеће забране аустроугарске царице Марије Терезије о изградњи и обнови манастира по Србији.
1857. године на месту старог манастира, у народу познатом као „Намастир“ подигнута је капела на Водици. Оригинална златна плоча са текстом о градњи пронађена је у олтарском делу приликом реконструкције храма. Од рушења првобитног манастира до обнове 1857. године, народ је непрекидно долазио на Водицу, умивао се, пио свету воду и молећи се добијао духовно и телесно исцељење.
Одлуком Јужнобанатског Владике Хризостома из 1996. године манастир је обновљен. Братство се састојало од двојице монаха који су започели са обновом и рестаурацијом цркве посвећене Рођењу Пресвете Богородице и старог конака. 1999. године почела је градња новог конака. Због великог прилива народа, 2002. године на постојећу цркву је дозидана припрата, а 2004. године проширен је олтарски део. Озидана је звонара, велика и мала капија са делом оградног зида.
Сваког дана, а посебно недељом и празницима у манастир долази пуно народа, који се ту моли и узима свету водицу. У манастиру су се дашавала многа чуда-исцељења.

 

6

Манастири северне Србије – Манастир Баваниште

 

7

Манастири северне Србије – Манастир Баваниште

 

2

Манастири северне Србије – Манастир Баваниште

 

2790 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас