Матарушка Бања се налази у централном делу Србије, на десној обали реке Ибар, окружена падинама планина Столови и Чемерно. Смештена је у парку површине 15 хектара, на надморској висини од 215 м. Матарушка Бања је удаљена 180 км од Београда и 8 км од Kраљева. До бање се може доћи магистралним путем Београд – Kраљево, аутопутем Е-75 Београд-Ниш, а затим преко Kрагујевца и железницом (Београд – Kраљево – Скопље).

Матарушка Бања има умерено-континенталну климу. Извори минералне воде, температуре 42-51°C, садрже доста сумпора (25мг/л). Лечење се обавља у Природном лечилишту „Матарушка и Богутовачка Бања“ и Специјалној болници за рехабилитацију „Агенс“.

У Матарушкој Бањи се лече:

реуматска обољења (запаљенски реуматизам, системске болести везивног ткива, дегенеративна обољења кичменог стуба и везивног ткива, ванзглобни реуматизам)
гинеколошка обољења (примарни и секундарни стерилитет)
посттрауматска стања и све њихове последице (повреде и преломи костију и зглобова, хипертрофија мишића)
неуролошка обољења, односно оштећења централног и периферног нервног система (парезе и плегије екстремитета, мултипле склероза, лезије, интерверебралних дискуса и стања после оперативних захвата)
обољења периферних крвних судова (Биргерова болест, атероматозе, артириосклерозе, варикозитети)
Матарушка Бања пружа услове за припреме спортиста (пошто располаже са фудбалским тереном, теренима за мале спортове и базеном), за рекреацију радника, конгресни туризам и ђачке екскурзије.

Планине Столови, Чемерно и Троглав су погодне за шетње, лов и планинарење, а река Ибар зариболов, пливање и веслање.

У околини Матарушке Бање се налази више значајних културно-историјских споменика: манастири Жича и Студеница и средњевековни град Маглић.

 

 

1366 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас