Михајло Бата Паскаљевић рођен је у Пожаревцу 24. јануара 1923. као син богатог Грка Зоје Паскаља. Детињство и младост провео је у Крушевцу и ту започео позоришну каријеру. У Београду ступа у КУД “Иво Лола Рибар” и у Академско позориште у Београду. Студирао је на Драмском одсеку Музичке академије и на Филозофском факултету.

Извесно време после рата био је члан је Народног позоришта, од 1950. Београдског драмског, а од 1975. па до последњег дана члан Позоришта на Теразијама. Играо је у више од 100 позоришних представа, исто толико филмова и око 50 ТВ-драма и серија. Био је ретко када у главним улогама, али су све његове роле увек биле запажене. У току каријере показао се као изврстан комичар, а његове ретке драмске улоге, попут оне у филму “Већ виђено” (1987) Горана Марковића показале су да је талентован и за такав начин филмске игре.Врхунац филмске каријере остварује својом првом драмском улогом – оца протагонисткиње – у овом филму,   за коју је награђен на фестивалу глумачких остварења у Нишу. Често је сарађивао са Здравком Шотром који га је последњих дана готово свакодневно посећивао у болници. играо је у његовим филмовима “Зона Замфирова”, али премијеру “Пљачке Трећег рајха” није дочекао.

Неуморан до последњег часа, давао је интервјуе и из болничке постеље, са осмехом, спреман да се и даље шали на свој рачун.  Говорио је и даље о премијери филма „Пљачка Трећег рајха“ Здравка Шотре, на којој је планирао да се поклони публици. До последњег дана био је глумачки активан, а највећи део своје каријере провео је у Позоришту на Теразијама. Иза себе оставио улоге у представама „Неки то воле вруће“, „Лукреција или ждеро“, „Иза кулиса“, „Чекајући Годоа“, у серијама „Сервисна станица“, „На место грађанине Покорни“, „Позориште у кући“ Лоле Ђукића и Новака Новака, као и у филмовима „Већ виђено“, „Сумњиво лице“, „Дилижанса снова“, „Орлови рано лете“, „Туђа земља“.  Крушевачки господин и смрт је дочекао шеретски.Преминуо је у 81. години живота јануара 2004.

О Бати:

Здравко Шотра
Бата је свима био омиљен пријатељ и глумац. Доста сам радио са њим, почев од серије „Више од игре“, па надаље. Био је глумац невероватне енергије који је до последњег дана жудео да игра, да ради. Дописао сам му улогу у најновијем филму „Пљачка Трећег рајха“. Бата јој се радовао и веровао, не само да ће да је одигра, него да ће и премијери присуствовати.

Милорад Милинковић Дебели
Бата је легенда, можда је себично, али је велика грехота што нећемо више сарађивати.

Даница Максимовић
Био је мој велики партнер, дивно смо сарађивали, од позоришта, преко телевизије до филма. Много је волео жене и своје колегинице и био је изузетан џентлмен у односу са нама. Мислим да га је та енергија и одржавала.

Светислав Буле Гонцић
Бата је срце моје. Провели смо 20 година радећи, био ми је изванредан и директан партнер. Дружили смо се и приватно, били смо прави другари. Како ми је био јако близак, када је преминуо осећао сам се као да сам изгубио члана фамилије.

 

 

 

4392 Прегледа Укупно 3 Прегледа Данас