Милош Жутић је рођен 16. новембарa 1939. год. у Београду, његови родитељи су били дефектолози и радили су у Дому слепих у Земуну где је Милош почео да похађа основну школу. После пресељења у Београд наставља похађање основне школе у Београду. Након завршене основне школе уписао је VI мушку гимназију у Београду, да би касније прешао у XIV гимназију коју је и завршио.  Глумом је почео да се аматерски бави у ДАДАОВ-у још у гимназијским данима за време похађања XIV гимназије. Завршио је Академију за позоришну уметност у Београду. Прве две године је био у класи Проф. Огњeнке Милићевић, трећу године је био у класи Проф. Јосипа Кулунџића а четвртe године је био у класи Проф. Мате Милошевића код кога је и дипломирао.

У периоду од 1960. године до 1992. године остварио је 85 улога. Играо је у Народном позоришту у Београду, Југословенском драмском позоришту, Атељеу 212, Народном позоришту у Нишу, Народном позоришту у Сомбору, Звездара Театру, Београдском драмском позоришту, Студенском културном центру у Београду, Коларчевом народном универзитету у Београду, Позоришту на Теразијама у Београду, Центру за културу „Олга Петров“ Панчево, Дому омладине Београд и Драмском центру Нови Сад. Са својим улогама је учествовао у многим позоришним смотрама као што су: Дубровачке летње игре у Дубровнику, Стеријино позорје у Новом Саду, Сусретима војвођанских позоришта у Суботици и Зрењанину, Слободарским позоришним свечаностима у Младеновцу, Данима комедије у Јагодини, Свечаностима „Љубиша Јовановић“ у Шабацу, Смотри „Јоаким Вујић“ у Крагујевцу и Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну.

Био је муж Светлане Бојковић и Огњанке Огњановић Жутић, обе глумице и отац Катарине Жутић глумице, и сина Ђорђа.

У једном од интервјуа Светлана Бојковић је за Милоша рекла:“Он је био стабилан и у души прави глумац. Подржао је у мени све оно глумачко, јер уз неког грубог човека то се у мени могло и покварити. Он је у мени успео да подржи чисто зрно честитости у позоришном раду.“

Наступао је на филму, радију, телевизији и у позоришту. Поред запажених улога остао је упамћен као „наратор“ у многим филмовима и серијама.

Умро је 30. августа 1993. године у Београду.

Од 1994. године додељује се „Награда Милош Жутић“ за најбоље глумачко остварење у протеклој позоришној сезони.

 

 

 

2056 Прегледа Укупно 3 Прегледа Данас