Национални парк “Ђердап“ је највећи национални парк Србије. Одликује се веома атрактивним пејзажима и видиковцима, изузетно ретким биљним и животињским врстама, пећинама, потоцима.

Састоји се од више амбијенталних целина. Планина Старица обилује благим успонима и лепим пејзажима па је често посећују планинари и рекреативци. У њеном подножју смештено је језеро Велики Затон. На само 10 км дугом простору Малог Крша, налази се велики број значајних геоморфолошких објеката, видиковаца, извора, река понорница, водопада, јама и пећина са накитом.

Планина Мироч са истоименим селом, поред специфичног пејзажа има и посебне атракције: кањон реке Градашнице и пећину Градашницу. 12 км од Мајданпека се налази Ваља Пераст – природни камени мост висок 26 м (сличних има у Вратни). Поред Мајданпека се налази и једна од највећих атракција овог краја – Рајкова пећина.

nacionalni-park-djerdap-8

До најлепших видиковаца је тешко доћи без водича, али на путу од Великог Градишта према Неготину, који највећим делом пролази поред Дунава, постоји више места са којих се пружа леп поглед.

Једно од њих се налази на деоници између Доњег Милановца и Кладова. Поред пута је урађено одмаралиште, а са супротне, румунске стране је црква и 40 метара висока, у стени уклесана статуа која представља старог румунског цара Децибела (Децебалус),  који се у И веку борио против Римљана.

После неколико пораза, на крају је 106. године римска војска предвођена Трајаном однела победу чиме је тадашња Румунија постала римска провинција, а Децибел је извршио самоубиство. Статуа је рађена од 1994 – 2004 године и коштала је преко милион долара. Преко пута ње, на српској страни, налази се Трајанова табла видљива само са воде.

nacionalni-park-djerdap-13

Историјски споменици

Национални парк „Ђердап“ је једини у Србији и један од ретких националних паркова у Европи који се одликује толиким богатством историјских споменика да их је тешко набројати:

Дунав је овде некада био граница Римског царства, тако да на целом току Дунава нема толико римских споменика као у у Ђердапу ( Дијана, Трајанова табла, Трајанов мост, римски пут). На улазу у Ђердапску клисуру стоји средњовековни Голубачки град, а на излазу сведок турске доминације, тврђава Фетислам.

Ту је и Лепенски Вир, најстарије откривено праисторијско насеље, старо више од 8000 година. На археолошком локалитету „Окно“  се налази праисторијски рудник (3800 – 3200 п.н.е), где је поред 40-ак окана откривен велики број алатки израђених од речних облутака и јеленских рогова.

 

3769 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас