Оливера Марковић, рођена је у Београду 3. маја 1925. године. Љубав према театру показивала је у најранијем детињству да би за време окупације, са групом вршњака-гимназијалаца и студената, почела да спрема представе на Коларчевом универзитету и у београдским становима. Први филм снимила је 1945.године („У планинама Југославије“).

Чланица Народног позоришта у Београду, где је остварила више од 30 значајних улога, постаје 1967. године. У пензију одлази 1989.године, а последњу премијеру на матичној сцени одиграла је 1998.(улога Маме у Макдонином комаду „Сакати Били са Инишмора“).

Награду Народног позоришта добила је два пута, за улоге Мајка Храброст (1972) и Клара („Леда“, 1978). Највеће признање које додељује Национални театар, Плакету, добила је 1988. године.

Остварила је разноврсне драмске ликове на бројним позоришним сценама широм некадашње Југославије, а њен опус броји више од сто улога.

Добитница је многобројних позоришних награда, међу којима су Специјална награда на Данима комедије, Октобарска награду града Београда, плакете „Мата Милошевић“ и „Добрица Милутиновић“ и Добричин прстен.

Марковићева је остварила импозантан опус од 63 снимљена филма, међу којима су „Влак без возног реда“, „Козара“, „Пут око света“, „Сибирска леди Магбет“ (режирао Анџеј Вајда), „Национална класа“, „Петријин венац“, „Мајстори, мајстори“, „Мој тата на одређено време“, „Балкан експрес“, „Већ виђено“, „Браћа по матери“, „Сабирни центар“, „Урнебесна трагедија“…

Међу филмским наградама истичу се Сребрна и две Златне арене на Филмском фестивалу у Пули и „Славица“ за укупан допринос развоју филмске уметности.

Радо је снимала и за телевизију – 13 драма, 26 серија и више шоу-програма, а остварила је и педесетак улога у радио-драмама.1
Најшира публика је памти као изузетну певачицу руских романси и шлагера.

Свој испуњени живот је посветила сцени, а и они са којима је живела припадају сценским уметностима: први муж глумац Раде Марковић, други муж Душан Булајић и син Горан Марковић, филмски редитељ.

Оливера Марковић сахрањена је 7. јула у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

На опроштају од ове диве српског филма остаће упамћене речи оних са којима је радила.

Књижевница и редитељка Вида Огњеновић:

„Она је глумица која је сама била ансамбл, све је могла и умела да одигра, није било улоге да није достигла до њене врхунске мере, класику је претварала у модерни театар а нове улоге које су за њу писане постајале су класика после њене интерпретације“, казала је Огњеновић.

Према њеној оцени, мало је позоришних људи који су уживали тако безгранично поверење као Оливера Марковић која је познавала сваку пору позоришта, пулс сцене, умела да поведе публику за собом.

„Са радошћу сам ишла на пробе када је у мојим представама играла Оливера због њене дивне природе, воље за рад, колегијалности, хумора, са њом је било лако пробати, понекад сам јој говорила да је готово непотребно јер она је већ на читању показала да је све разумела, да ће то одиграти маестрално. Оставила нам је лепе успомене за собом, много нам је подарила и сећаћемо се Оливере са поштовањем и тугом јер је више нема“, казала је Огњеновић.

Глумица Ружица Сокић изјавила је тим поводом да је она до данас непревазиђена глумица ових простора, једна од најзначајнијих личности у њеном животу у сваком смислу, а најважније је то што су биле пријатељи.

„Обележила је време моје генерације, са сцене је зрачила раскошним талентом , виталношћу и свежином, волећу је увек поносна што сам поделила са њом велики део свог живота“, казала је Сокић, блиска пријатељица и дугогодишња колегиница Марковићеве.

Филмски редитељ, Дарко Бајић рекао је да је Оливера Марковић била је и остала велика звезда на небу српске, југословенске и европске кинематографије.

„Још за живота постала је легенда, била је сјајна глумица која је успевала да од уметности створи живот а од живота уметност. Генерацијама глумаца и филмским ауторима недостајаће лакоћа савршенства улога које је доносила са енергијом и духом који ће бити инспирација драмским уметницима у будућности“, казао је Бајић.

 

 

 

 

2483 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас