Овчар Бања се налази у средишту Овчарско-кабларске клисуре, кроз коју протиче река Западна Морава. Смештена је на надморској висини од 279 м и окружена је шумовитим планинама Овчаром и Kабларом. Kлима је умерено-континентална. Овчар Бања је удаљена 18 км од Чачка и 160 км од Београда. До Овчар Бање се може доћи магистралним путем Београд-Чачак-Пожега и железничком пругом Београд – Бар.

Лековита вода Овчар Бање (температура од 35 до 38°C) садржи макроелементе калцијум и натријум и микроелементе калијум, литијум, рубидијум, цезијум, стронцијум, баријум, јод, бром, кобалт, фосфор, флуор и манган. Лечење се састоји од купања у термоминералној води и облагања оболелих делова тела. Терапије се спроводе под надзором лекара специјалиста. При лечењу се користе балнеолошка, физикална и хидротерапија, масажа и медикаментоза.

У Овчар Бањи се лече:

реуматска обољења и дегенеративни реуматизам
спондилоза и артроза
последице прелома костију
повреде мишићног ткива
кожна обољења

Овчарско-кабларска клисура је заштићена законом као предео изузетних одлика и као природно добро прве категорије. Представља предео изванредне пејсажне разноликости, лепоте и атрактивности. Овчарско-кабларска клисура је значајна културно-историјска целина сасредњовековним манастирима, подручје разноврсне флоре и фауне и особени споменик гео-наслеђа, односно значајан пример међудејства геолошких, геоморфолошких и хидролошких процеса.

На шумовитим планинама Овчар и Kаблар постоје оболежене стазе за планинарење и алпинизам. На вештачком језеру Међувршје на Западној Морави постоји стаза за спортски риболов“ дуга 800 м, а купалишна сезона траје од маја до септембра.

У Овчар Бањи се током лета организују културне и спортске манифестације, од којих је најпознатија Пливачки матарон „Овчарско-кабларска клисура“.

 

 

1772 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас