Овај прилог нам је послао Саборац Владимир Анђелковић

 

1

Северна Србија – Палићко језеро

Палићко језеро се налази 8 km од Суботице, поред места Палић, и значајан је туристички центар Војводине. Језеро захвата површину од 4,6 km². Просечна дубина језера је 1,9 m, највећа је 3,5 m, а туристички сектор захвата 3,8 km² са три посебне плаже. Језеро је иначе, подељено на четири сектора и богато је рибом. У току туристичке сезоне, температура воде се креће између 18 и 25°C и просечно има око 2100 сунчаних сати годишње.

Још се крајем 18. века знало да језерска вода и муљ имају лековита својства. Према идеји лекара из Суботице, 1845. је најпре изграђена гостионица „Доња тршчара“, што је био темељ касније изградње Купалишта и Бање. Свој процват Палић доживљава након отварања пруге Будимпешта – Земун 1883. и трамвајске линије до Суботице 1897.

2

Северна Србија – Палићко језеро

Језеро је атрактивно пре свега купачима, али сам центар нуди и друге видове забаве, спортске активности и обилазак резервата природе, посматрање птица, пешачке туре и фото-сафари. Обала је веома привлачна због својих пешчаних спрудова, стаза за бициклисте, као и полигона за учење вожње. Језеро је богато рибом и ово даје прилику заљубљеницима у пецање за активан одмор. Центар пружа и могућности за лечење и опоравак. Језерско блато је богато важним минералима са лековитим особинама. Обала језера је дуга око 17 km и целом својом дужином је уређена.

3

Северна Србија – Палићко језеро

Због своје геолошко-еколошке вредности Палићко језеро је заштићено подручје и има ранг парка природе. Флору језера карактеришу акватичне врсте, а пронађена је ретка врста орхидеја мочварни кацун. У палићком језеру живи 19 врста риба, међу којима су: штука, чиков, смуђ, шаран, сиви и бели толстолобик.

На подручју Палићког језера забележено је 207 врста птица, од којих се 101 врста гнезди. Пет врста се налази на листи угрожених прица у свету, 48 врста је угрожено у Европи, 4 имају мали ареал у свету, 86 је угрожено и ретко у Србији, док 63 врста има еколошки или неки други значај..

 

4

Северна Србија – Палићко језеро

 

5

Северна Србија – Палићко језеро

 

6

Северна Србија – Палићко језеро

 

7

Северна Србија – Палићко језеро

 

2093 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас