Зову је „подземни музј палеолита“. Настала је пре више од 118 хиљада година. Била је најпре станиште животиња, а у периоду од 50.000 до 35.000 година и рисовачког неандерталског човека.

Рисовачка пећина, извор: РТС

Пећина Рисовача се налази на улазу у Аранђеловац, са источне стране. Настала је дејством топлих минералних вода које су попут оних на изворима Буковичке бање.

Откривена је случајно 1953. године приликом експлоатације старог каменолома. Тада се урушило 20 метара пећинског улазног дела, када је и уништен, свакако, најбогатији културни слој. Због тога нису пронађени остаци људских скелета.

Археолошким истраживањима је руководио професор Београдског универзитета др Бранко Гавела, а спелеолошким истраживањима др Раденко Лазаревић из Института за шумарство и дрвну индустрију.

Рисовачка пећина, извор: bukovickabanja.rs

Рисовачка пећина, извор: bukovickabanja.rs

Према виђењу професора Гавеле, наш предак је био ониског раста, снажан и мало погурен. Био је храбар и издржљив, умео је да користи клин и полугу, тако да је нападао и најопасније животиње. У то време је на овим просторима живело 20 врста сисара – мамут, бизон, рунасти носорог, пећински медвед, лав, хијена… Да би посетиоцима бар донекле био дочаран живот нашег далеког претка, реконструисана је породица рисовачког човека, у природној величини, окупљена око ватре.

Рисовачка пећина, извор: bukovickabanja.rs

Рисовачка пећина, извор: bukovickabanja.rs

У улазном делу пећине откривени су остаци материјалне културе палеолитског човека. То су предмети настали од кремена камена, кости животиња – листолики нож, коштана шила и бодежи. На основу тих налаза је установљено да је рисовачки човек био савременик крапинског човека (из околине Загреба). Пронађен је велики број фосилних остатака великог броја животиња које су за време последњег леденог доба живели у степама данашњег брда Рисовача.

Ова пећина је најбоље истражена од свих пећина у Србији и најтемељније је истражена као археолошко-палеонтолошки-спелеолошки локалитет. Сматра се да је то једна од пет пећина на Балкану где је живео прачовек неандерталац као ловац.

Рисовачка пећина, извор: bukovickabanja.rs аутор: Драган Боснић

Рисовачка пећина, извор: bukovickabanja.rs
аутор: Драган Боснић

У Рисовачи је пронађен полудраги камен мермерни оникс који је настао радом минералних вода које су протицале пећином. Само на једном месту пронађен је и арагонит, полудраги камен који се ретко налази у природи. Његова карактеристика је да групише кристале у супротности од силе гравитације.

Због свега тога пећина Рисовача представља природну реткост и проглашена је за споменик природе прве категорије и културно добро од изузетног значаја.

Пећина има и своје тајне и легенде. За наше гледаоце, испричала их је Дивна Весић која свакодневно кроз Рисовачи проведе многобројне домаће и стране посетиоце.

Извор:РТС

Рисовачка пећина, извор: bukovickabanja.rs аутор: Драган Боснић

Рисовачка пећина, извор: bukovickabanja.rs
аутор: Драган Боснић

2074 Прегледа Укупно 6 Прегледа Данас