Пихтије су старо српско јело за које се сматра да је, бар овако како се код нас спрема, потпуно јединствено. Ово  јело се углавном припрема после каснојесењег клања свиња и укућани га спремају  од мање вредних остатака   меса, као што су глава, коленице, тетиве. Могу се припремати и од димљеног меса. Пихтије се углавном једу за доручак или као предјело и уз њих се конзумира хладна ракија и салата из туршије. То је калорично зимско јело.

ПРИПРЕМА
Месо се опере и кува 5-10 минута. Тада се вода промени а очишћено и опрано месо налијте хладном водом тако да буде два пута више воде него меса. На умереној ватри полако кувајте, а у току кувања већом кашиком скидајте пену. Кад пена сасвим престане да избија, додајте пашканат, першун, лорбер, црни и бели лук и бибер. Пихтије кувајте све док месо дословно не отпадне с костију. Када је месо скувано, супу процедите кроз густу цедиљку, а месо очистите од костију и ситно га исецкајте. Месо распоредите у веће правоугаоне посуде, а затим залијте супом у којој се кувало, а коју сте претходно посолили. Пихтије можете да украсите колутовима куване шаргарепе или ситно сеченим киселим краставцима, тако што ћете их ставити преко меса пре наливања течности. Има оних који воле да насеку и белог лука у течност за наливање пихтија, али по традиционалном рецепту пихтије се посипају белим луком и црвеном зачинском паприком тек када се добро стегну, најбоље на хладноћи или нижој собној температури. Потом можете да их ставите у фрижидер.

 

2121 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас