Невелики град по површини и броју становника али занимљиве конфигурације терена са доста река и планина а најзанимљивији и вековима познат по јединственој рукотворини познатој под именом Пиротски ћилим.

Пиротски ћилим се тка по стрoго утврђеним правилима и има заштићену географску ознаку порекла. Вуна мора бити добијена од оваца из пиротског краја, јер је оштра, јака и омогућава танко испредање нити што јој даје трајност. Свака шара има своју причу и симбол. Ћилиму се приписују чудотворна својства као носиоца енергије и стварања добробити оном коме је намењен.

ćilim1Један од првих помена пиротског ћилима у писаним изворима је попис обављен давне 1565.године у коме се каже да су лађе шајкаша на Дунаву и Драви биле  прекривене пиротским ћилимима.

Први пут је пиротски ћилим изложен у Бечу 1886. године на светској изложби, када је изазвао чуђење – како то да је шара иста и са лица и са наличја! Само од 1904. до 1940. године, пиротски ћилим је добио велики број признања  златних, сребрних и бронзаних медаља.

Због своје лепоте и изузетног квалитета, пиротски ћилими су често украшавали дворове српских владара па се на неки начин сматрало престижним, имати ћилим у гостинској соби па чак и у балској дворани, као део сценографије.

Одређене шаре имају сем естетског, и дубље значење. Тако на пример, „бомба“ шара, (која се раније звала „париска шара“) променила је име после тешких ратова вођених у 19. и почетком 20. века. Ова шара тка се као симбор мушке снаге; „венци шара“ се поклања младенцима за срећан брак и леп живот.

„Ђулови на дирецима“ или у преводу „руже на стубовима“ (као на слици), симбол су женске лепоте.

Пиротски ћилим је дариван као скупоцен поклон не само у приватним него и у држав-

ним контактима, с представницима власти, као награда, затим као поклон и најчешће као део девојачке спреме. У тим приликама, довољно је било да буде у сандуку девојачке спреме и да на тај начин буде амајлија куће. Примерци ћилима се налазе широм Србије али и у Бугарској и Грчкој, најчешће у манастирима а у својим резиденцијама су их имале и обе српске династије.

Од јуна 2003. године пиротски ћилим као производ, заштићен је од стране Завода за интелектуалну својину, а на основу Закона о географским ознакама порекла.

Ево и неких примера изванредне лепоте, осликани најсавременијом техником.

ćilim3

 

1354127483_307018375_3-Pirotski-Cilimi

 

ćilim

 

ćilimi2

PIROTSKI-CILIM

ćilim4

5701 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас