001

Српска Крајина – Планина Динара

Величанствена планина Динара је морфотектонски део Динарских Алпа. Њен назив је повезан са три орографска појма – планински масив Динара, група Динарских планина и врх Динара. Динара је постала симбол за најдужи планински ланац на Балкану, који се протеже од Словеније, преко Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, а завршава у Албанији. Позната је и под називом Динариди, а у античко доба планина се звала Adrion oros.
Планина Динара је огроман планински масив у срцу српске крајине, око 100 км дуга, а протеже се са северозапада у правцу југоистока. Планина је подељена у четири групе: Илица (1654 м), Динара (1830 м), Троглав (1913 м) и Камешница (1855 м). Последње две групе су више од Динаре, али њихови врхови припадају Босни и Херцеговини. Граница није нацртана на гребену, већ је километар ниже дуж стазе. Осим за групу Динарских планина, остатак планине је углавном мешавина стена и траве, са огромним пашњачким областима, које нашироко користи на хиљаде грла стоке. Неке стене можете нацћи на северној страни врхова Троглав и Коњ (највиши врх Камешница).

Динарско горје је дуго 20 км и широко 10 км. На северозападу је од Илице подељено врхом Дерала (965 м), на пролазном путу између Книна и Босанског Грахова, а на северозападу врхом Привија (1230 м). На североистоку је Граховско поље, типично крашко поље затворено планинама са свих страна. На југозападу је град Книн, река и слап Крчицћ и Сухо Поље. На североистоку је прелепи амфитеатар Сурдуп, окружен каменитим врховима Самогред (1040 м), Шиљак (1299 м) и Орлов кук (1126 м), који се уздижу изнад шуме црног бора.

003

Српска Крајина – Планина Динара – Становништво

Врх Сињал или Динара (1830 м) је највиши врх у групи. Његова пространост је запањујућа. Иако апсолутна висина није баш импресивна, северозападна страна засигурно јесте. Од подножја се издиже 1400 м завршавајући са 700 м високим литицама, ширине од око 6 км. Почиње од највишег врха и протеже се у правцу југоистока. Испод врха Осљак (1706 м) врхови литица су највиши и постепено се спуштају до подножја планине у близини села Главаш. Ово оставља најмоцћнији утисак на целом планинском масиву, који делује као магнет, за све оне који путују аутомобилима између Книна и Врлике.

Динара је формирана од кречњака и заиста је царство кршевитог предела, испод и изнад површине. Не постоји ниједан проток воде на планини, јер жедно кршевито тло гута све. Унутар планине су велики резервоари воде. Ова вода се појављује на површини у подножју планине у облику јаког извора који одједном избацује реку воде. Постоје три таква извора, од чега су два велике реке Далмације, Крка и Цетина.

Река Крчић излази на површину у подножју југозападног дела Динаре (1830 м). Протиче кроз 10 км дугу долину, понекад и кроз кањон који је одсечен у подножју Динаре. Река је погодна за кајак, има довољно брз темпо и пар водопада. У лето Крчић може да пресуши. Сликовит макадамски пут следи реку од самог почетка до самог краја. Река се завршава на спектакуларан начин, стварајући звук грмљавине, прелепим 40 м високим водопадом Топољски Бук, који пада директно на извор реке Крке, на ободу града Книна.

002

Српска Крајина – Планина Динара – Река Крчић

Након кратког путовања кроз Книн, област Крке улази у кањон и наставља према мору. На путу дугом 70 км постоји велики број водопада и речних корита, док је сама река углавном у кањону.

Река Цетина се појављује на површини на југоисточној страни подножја Динарских планина, код села Цетине, и налази се на надморској висини од 395 м, а дужине 105 км. Цетина је једна од четири реке у пределу динарских планина, а остале три су такође импресивне – Крка, Зрмања и Крупа. Извор Цетине је заиста невероватан. Можемо је описати као огромну, 100 м дубоку провалију, испуњену кристално чистом водом. Ходање око извора је помало застрашујуће, ако гледате доле према плавом амбису. Мало даље од извора се налази велика Господска Пецћина који садржи масивне водене канале, и због тога је није могуцће посетити. Цетина је веома популарна за рафтинг или кану.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Српска Крајина – Планина Динара

 

006

Српска Крајина – Планина Динара

 

007

Српска Крајина – Планина Динара

 

008

Српска Крајина – Планина Динара

 

5829 Прегледа Укупно 4 Прегледа Данас