Пролом Бања се налази на југу Србије, на надморској висини од 550-668 м. Удаљена је од Kуршумлије 23 км, од Београда 290 км, а од Ниша 82 км. До Пролом Бање се може доћи ауто-путем Београд-Ниш, а затим магистралним путем Ниш-Рударе. Умерено-конинентална клима и бујна вегетација стимулативно делују на човечји организам, јачајући његову отпорност, па се Пролом Бања убраја и у климатска лечилишта.

Пролом Бања има више извора термоминералне воде(температура од 26 до 31,5°C), које припадају нискоминерализованим високоалкалним термама. С обзиром на састав (велики број минерала у малим количинама) вода има изражено диуретичко и бактериостатно дејство. „Пролом вода“ је пријатног укуса, без мириса, па се препоручује и здравим особама.

Терапијски блок у бањи је капацитета 1500 пацијената дневно. Бањски третман обухвата пијење лековите воде, хидротерапију, терапију блатом, електротерапију, кинезитерапију и ручну масажу. У оквиру терапијског блока гостима је на располагању ултразвук, ради прецизног утврђивања дијагнозе, као и ласеротерапија. Све врсте терапије се обављају под надзором медицинске службе.

У Пролом Бањи се лече:

обољења бубрега и мокраћних путева (хроничне инфекције бубрега, мокраћних путева и простате, камен у бубрегу, песак у мокраћним каналима, стања после операција на бубрежно-мокраћном систему)
обољења органа за варење (хиперацидни гастритис, чир желуца и дванаестопалачног црева, катари црева, хронични затвор, упала жучи и жучних путева, камен у жучи, стања после операција на органима за варење)
болести коже (екцеми, псоријаза, варикозни улус)
болести периферних крвних судова и ванзглобни реуматизам
У Пролом Бањи се спроводи и посебан програм „Брига о лепоти“, који обухвата биоелектрично тонирање лица, комплексну терапију целулита, ручну масажу тела и терапију „биоптроном“.

Гостима Пролом Бање су на располагању теретана, кинези сала, базен и „стазе здравља“.

Постоји могућност организовања излета до Ђавоље вароши, јединствене природне реткости ерозивног порекла, Kуршумлије и оближњих манастира.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2893 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас