Рајкова пећина се налази се у источној Србији, 2 km од Мајданпека. До ње води асфалтни пут поред обале реке Мали Пек и вештачког језера Велики затон. Читава околина изворишта малог Пека је богата мешовитом шумом букве, јавора и храста и представља јединствено природно и спелеолошко богатство.

Рајкова пећина је добила име по чувеном Рајку Војводи, за кога се претпоставља да је живео у 19. веку. Он је, по предању, дању био механџија, ноћу је пљачкао турске караване, а благо сакривао у овој пећини. Пећину је први истражио географ Јован Цвијић 1894. године, а истраживање је настављено тек седамдесетих година 20. века, под руководством др Раденка Лазаревића. За туристе је отворена 1975.

Улазни део пећине из правца села Рајкова био је настањен још у праисторији, о чему сведочи камени чекић који се чува у археолошкој збирци Музеја у Мајданпеку. Рајкова пећина је проточна пећина, кроз коју протиче Рајкова река. Након изласка из пећине она се спаја са Пасковом реком, која такође истиче из пећине и тако настаје Мали Пек.

По својим спелеолошким карктеристикама и морфогенетској еволуцији, једна је од најинтересантнијих пећина у нашој земљи. Пећина се састоји од два хоризонта, односно понорског и изворског дела и у оба се разликују нижи – хидролошки активни и виши – суви хоризонт. Са дужином од 2304 m до сада истражених канала најдужа је пећина у Србији. Спајањем речног и сувог канала добијена је кружна стаза дужине 1410 m, а туристи за сада обилазе делове речног и сувог хоризонта дужине 633 m. Температура у пећини је + 8°C, релативна влажност ваздуха је близу 100%.

Рајкова пећина је богата пећинским накитом различитих облика, од снежно белог кристалног калцита, најквалитетнијег у Србији. Ходајући пећинском стазом посетилац има јединствен доживљај жуборења бистре Рајкове реке која одјекује пећинским просторима „Јежеве дворане“, са хиљадама калцитних цевчица на стропу. Затим следи прелазак преко румених бигрених када, поред „Зимске бајке“ са „Белим медведом“ и улазак у „Kристалну шуму“ у којој се налази „Трепераво језерце“. Неке од најпознатијих фигура су и „Египатска богиња“, „Пуж“, „Пањ са гљивама“ и др.

 

11

Источна Србија – Рајкова пећина

 

12

Источна Србија – Рајкова пећина

 

13

Источна Србија – Рајкова пећина

 

14

Источна Србија – Рајкова пећина

 

1720 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас