Sarma-hrana-Srbija - srpsko blagoСарма је назив за завијено виново или купусово лишће, уобичајено за подручја југоисточне Европе и суседних региона.
Сарма се као традиционално јело припрема у Арменији, Бугарској, Босни и Херцеговини, Хрватској, Грчкој, Мађарској, Македонији, Црној Гори, Румунији, Србији, Словенији, Турској, Украјини и другим земљама блиским по географској позицији и обичајима.
Сарма на турском значи “увијање” или “завој” и слична је специјалитету долма који се служи у Турској.

Млевено месо /обично телеће, свињско и јунеће, или комбинација ове три врста меса/ са пиринчем, луком и разноврсним домаћим зачинима /медју којима су и бибер и со/ се завијају у широке листове свежег или киселог купуса/који се кисели од 6 до 8 недеља и аутохтоно је српско јело !/ или виновог лишћа или широколисне боквице.
Ова смеша се након завијања у сарму, уз додатак димљеног меса или/и комада димљене сланине, крчка неколико сати.
Иако су кулинарски рецепти различити у односу на географски крај где се сарма припрема, сигурно је један од најпознатајих лагано кување сарме у дубокој керамичкој посуди.
Посебан састојак сарми, запршка /брашно на масноћи које се загрева док не порумени/ се додаје као завршница припреме сарме.

Вегетаријанска сарма или она која се припрема од рибљег меса су такође у употреби.

За разлику од многих култура источне Европе, употреба листова киселог купуса која сарми даје киселкасти укус, преовладава у кухињама народа југоисточне Европе.
Крајем јесени, породица обично припрема купус за кисељење, у облику целих главица купуса којим се завија сарма или ситно ренданог купуса, који се такодје користи у припреми традиционалних српских специјалитета, медју којима је подварак најпознатији.
Кисели купус је једно од аутентичних јела у Србији и веома омиљен као салата или у припреми сарме.
Друга врста сарме је она завијена у виново лишће, различита по величини и укусу. Како је сарма од куселог купуса веома јако и тешко јело, она се користи током зиме. sarma vinov list srrpsko blago
Све већи је број оних који је припремају са маслиновим уљем и другим здравијим врстама масноће, уместо свињске масти.
Понекад се сарма служи са палентом или пире кромпиром.
Друге могуће комбинације су са додатком павлаке, јогурта или рена.
Увијена сарма са додатком парадајз сока, која се користи углавном у северној Америци, није уобичајена у југоисточној Европи.
За разлику од своје пољске или украјинске «сестре», у сарми народа југоисточне Европе преовладава месо, готово без пиринча, који је у употреби тек у скоријој историји.

Оригинално, сарма се у Србији некада спремала са додатком јечма.

Готово је немогуће припремити сарму за мали број гостију, јер се она, као омиљено јело у Срба, служи у великим порцијама. Цео лонац пун сарми се обично припрема за читаву породицу.
Сарма је веома популарно /омиљено/ јело у Србији и обично се служи као једно од главних јела на свадбама.

3347 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас