Сијаринска Бања се налази на југу Србије, на обалама реке Јабланице и у подножју планине Гољак, на надморској висини од 520 м. Удаљена је 50 км од Лесковца и 330 км од Београда. До бање се стиже ауто-путем Београд- Ниш -Лесковац, а затим регионалним путем Лесковац-Приштина.

Сијаринска Бања је окружена брдима са густом храстовом и боровом шумом, која покрива 50 км2, па је заштићена од ветрова и појаве магле.

Извори минералне воде, којих има 18, распоређени су на дужини од 800 м и сви су различитог физичко-хемијског састава и температуре (од 32 до 72°C). Посебну атракцију, јединствену у Европи, представљају гејзер топле воде, чији водени стуб достиже висину од 8 м и повремени гејзир који еруптира на сваких 10 минута. Поред минералне воде, лековити фактор у Бањи је и радиоактивно-сумпоровито блато.
Лечење се обавља у Специјалној болници за рехабилитацију „Гејзер“.Медицински блок обухвата најсавременију опрему за хидротерапију, терапију блатом, електротерапију, кинезитерапију, инхалације и топле куре лековитом водом.

У Сијаринској Бањи се лече:

обољења коштано-мишићног система (разне врсте реуматизма, артрозе, спондилозе)
ишијас и лумбаго
стомачна обољења и болести црева (хронични гастрити и дуоденити, чиреви желуца и црева)
болести бубрега и мокраћних путева (песак у мокраћним каналима, стања после разбијања или хируршког одстрањивања камена, упале мокраћних путева)
болести јетре, жучних путева и панкреаса, рековаленсценција после прележане жутице
гинеколошка обољења (запаљенски процеси и неки облици стерилитета)
плућне болести (бронхијална астма, бронхити, синзити, ларингити)
неурозе и психичка исцрпљеност
шећерна болест
коњуктивитис

Гостима су на располагању затворен базен и спортски терени. Околина Бање је погодна за лов, а на реци Јабланица постоје услови за спортски риболов. У непосредној близини Сијаринске Бање налазе се остаци Царичиног града, односно царског града из рановизантијског периода.

sijerinskabanja

 

 

 

 

3156 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас