Када се помене Златибор, прва асоцијација је сир, кајмак па пршута а није ни клековача далеко од тога. Оно, међутим, по чему је златиборски крај био познат, па и чувен у свету, јесу плетиље из Сирогојна.

Одувек се на Златибору прела вуна и штрикале чарапе, капе и прслуци и то су жене, успут, уз друге послове, за потребе укућана стално радиле. Године 1962. приређена је велика изложба рукотворина жена из Сирогојна и околине организованих путем земљорадничке задруге. Изложба је  постигла огроман  успех. Убрзо затим, у Сирогојно стиже Добрила Смиљанић и ствара „бренд“ од златиборских плетиља.

Добрила учи плетиље како да сложе боје и да кроз јакне и прслуке а на специфичан начин покажу традицију, боју предела и конфигурацију терена и модерним кројем привуку потрошаче. Модне ревије су биле пропраћене великим публицитетом и сматрало се престижним имати бар неки комад одеће златиборских плетиља, ма где да живите у свету.

Неочекивана популарност новог а старог одевног предмета из Сирогојна и околних села променила је и сам живот дотадашњих домаћица које су сада својим вредним и вештим рукама не само помагале него чак биле у неким случајевима и главни ослонац куће јер је за тај труд стизала и добра зарада.

Највише су се продавали прслуци и  женске и мушке јакне. Карактеристичне су биле топле боје предела који су окруживали плетиље а који су као одевни предмети изгледали као делови неке уметничке слике. Годишње су плетиље плеле и по 70.000 џемпера а сем престоница Европе, пробирљиви Јапан се такође грејао њима.

Кризом и распадом земље, као и у свим другим областима, дошло је до кризе и у овој области. Међутим, главни непријатељи златиборских плетиља и њиховог креатора су фалсификати који освану на неком бувљаку пар дана или недеља како се креирају  и тако обезвреде цео уметнички  и занатски рад. Сада се производи много мање одевних предмета јер се губи рачуница услед сиве економије која некотролисано напредује. Поред свих тешкоћа, ово је пример како традиција може удружена са модерним приступом да пружи заиста велик квалитет у уметничком и практичном смислу.

Док сасвим не нестану, погледајте бренд који је освојио свет:

 

3350 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас