Манастир Сисојевац, са црквом Св. Преображења, налази се поред реке Црнице, у селу Сисевцу, 12 км југоисточно од Раванице. Добио је име по ктитору, монаху Сисоју. Претпоставља се да је саграђен у осмој деценији 14. века, а њен ктитор се први пут помиње у повељи кнегиње Милице из 1398. године, којом Милица дарује монаху Сисоју земљишни посед у околини Параћинског брода. Монах Сисоје је сахрањен у цркви, а његов лик је слабо сачуван на фресци на којој је приказан са моделом цркве у рукама.

По свом облику црква припада споменицима моравске школе, али без моравских украса на фасадама. Има основу у облику сажетог триконхоса са споља седмостраним, а унутра полукружним апсидама. Над централним делом налази се купола, ослоњена на лукове и пиластре. Пространа правоугаона припрата грађена је истовремено са црквом. Фасаде су украшене низом витких лезена који су повезани плитким слепим аркадама. Црква је споља била омалтерисана и украшена сликама.

Фреско-сликарство у цркви је само делимично сачувано. Настало је после 1402. године, а боље сачуване сцене и фигуре указују на сличност са раваничким фрескама.

 

 

 

 

 

 

 

 

1914 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас