Сокобања се налази у југоисточној Србији, између планина Озрен и Ртањ, на обалама реке Моравице и на надморској висини од 400 м. Од Београда је удаљена 230 км.
За лековитост сокобањских термалних извора знало се још у време старих Римљана. Сокобањско јавно купатило-амам први пут помиње турски путописац Евлија Челебија 1663. После ослобођења од Турака књаз Милош наређује да се обнови амам и подигне конак, а лекара Леополда Ерлиха поставља за првог бањског лекара. Почетак организованог туризма у Сокобањи рачуна се од 1837. године, када је из канцеларије књаза Милоша написан упут (ваучер) за заставника Лазаревића за лечење у бањи.

Почетком 20. века богати трговци и механџије у Сокобањи граде виле за свој боравак, али и смештај гостију. Између два светска рата гради се први савремени бањски хотел – „Европа“ (данашњи конак „Парк“), подижу се паркови, уређују излетишта, уводе водовод и јавна расвета. Савремени развој Сокобање почиње шездесетих година 20. века, када се поред хотелских граде пратећи привредни објекти и развија саобраћајна инфраструктура.

Природни лековити фактори Сокобање су термоминерални извори (температуре од 28 до 45,5°C), који се користе за купање и инхалације, као и умерено-континентална клима коју карактерише повољан атмосферски притисак и умерене падавине, мало магле и ветровитих дана, висока концентрација кисеоника, озона и негативних јона у ваздуху и одсуство аерозагађења.

Лечење се обавља у Специјалној болници за неспецифичне плућне болести „Сокобања“,Природном лечилишту „Бањица“ и Специјалној болници за плућне болести „Озрен“.

У Сокобањи се лече:

бронхијална астма
психонеурозе
неурастеније
лакши облици повишеног крвног притиска
хронични реуматизам и ишијас
стања после повреда
анемија
хронична гинеколошка обољења

У оквиру Специјалне болнице „Сокобања“ постоји базен са термалном водом, теретана, сала за мале спортове и терен за мали фудбал. Гости Сокобање имају могућност шетње пространим и лепо уређеним парком.

Библиотека у Сокобањи има традицију дужу од 130 година. Располаже са преко 30.000 књига, а у свом саставу има међународни центар за туристичку и еколошку документацију. Завичајни музејрасполаже експонатима из области археологије, етнологије и историје. Испред музеја је уређен амфитетар који се у летњој сезони користи за позоришне представе и књижевне вечери.

Сокобања је током целе године место где се одржавају бројне спортске, културне и туристичке манифестације, као што су „Прва хармоника Србије“, Међународни салон еколошке карикатуре, Уметничка колонија „Сокоград“, „Златне руке Сокобање“, „Свети Јован Биљобер“, Бањско културно лето и друге.

Током летње сезоне постоји могућност купања на уређеним купалиштима на реци Моравици, Бованском језеру и вештачкој акумулацији у клисури Моравице, које пружа услове и за риболов .

Гости Сокобање имају могућност за лов, с тим да се организују и специфичне ловне туре, као што су лов фото-апаратом и камером, лов са брањем лековитог биља и лов са боравком и спавањем у старим планинским кућама.

У околини Сокобање се налазе бројна излетишта. Шумским и асфалтним стазама се може доћи доОштре чуке, највишег врха Озрена (1.075 м). Озренским стазама долази се до манастира Јерменчић, Татомировог града и Озренске пећине, дуге 580 м. У близини је водопад Рипаљка, висине 11 м, кога гради река Градашница. У озренским ливадама сакривен је извор Ђерђелез, познат још у турско доба. Планина Ртањ је позната по лековитом биљу.

Kалиновица је излетиште са буковом шумом и извором хладне воде. Недалеко од излетиштаЛептерија налазе се остаци утврђења Соко град. „Врмаџански град“ се налази 2 км од Ртња, у близини истоименог језера, које је погодно за риболов. Извор реке Моравице се налази 15 км од Сокобање, правцем према Kњажевцу и представља јединствен природни феномeн, јер река настаје од више извора који се не могу уочити. Сесалачка пећина се налази недалеко од села Сесалца, богата је пећинским накитом и уређена је за посетиоце.

 

 

3121 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас