(Јазак, Срем, око 1767 – 1810)

Рођен је и одрастао у сиромашној сељачкој кметској породици. Учествовао је више година у Наполеоновим ратовима у Италији и другде. После отпуштања из војске вратио се у Јазак, где је дочекао сељачку буну априла 1807. Прикључио се побуњеним сељацима у логору у Врднику и постао један од најактивнијих четовођа. Дошао је у директни сукоб с митрополитом Стеваном Стратимировићем када је покушао да смири побуњенике. Око њега су се окупили најборбенији побуњеници, па и манастирски прњаворци.  Ова буна, у којој су захтеви за социјалном правдом били стопљени са сном о националној слободи, подстакнутим устанком којег је 1804. подигао српски народ јужно од Саве и Дунава, иако је крваво угушена, остала је у српском народу Срема као вековни спомен борбе српског човека за слободу.

Побуна је почела крајем маја и почетком августа у селу Вогњу надомак Руме, а у наредних пар дана обухватила је чак 45 села и преко 15.000 устаника. Аустријске власти настојале су да осујете побуну, али су се њени вођи (Теодор Аврамовић Тицан, учитељ Андрија Поповић, Пантелија Остојић, и Марко Огњановић) и борци на време повукли на Фрушку Гору и тамо, у селу Врднику утврдили свој логор, одакле су слали позиве за ступање у бескомпромисну борбу за национално ослобођење и уједињење са Србијом, а против мађарских спахија.

У том смислу, устаници су тражили помоћ од Вожда Карађорђа, као и од Шабачког оборкнеза попа Луке Лазаревића. Ипак, поп Лука је саветовао Вожда да по овом питању буде опрезан, с обзиром на тежину ситуације на фронтовима које су устаници држали према Турској. Како је помоћ изостала, тако су и устаници на Фрушкој Гори почели да увиђају да ће њихов подухват остати без резултата.

Са друге стране, увидевши да устаничка Србија неће пружити помоћ Тицановим устаницима, царске власти су покренуле опсежну акцију како би буну угушиле. Посебну тежину имала је про-аустријска политика митрополита Стевана Стратимировића, која је довела до нетрпељивости самих устаника и према највишеим православним великодостојиницима у Срему. До одлучујуће битке је дошло 9. априла 1807. године у близини фрушкогорског села Бингуле, када су се српски устаници сукобили са аустријским трупама у јачини од готово једне армије. Устаници су пружили јак отпор, али их је моћнија војска у освит 10. априла успела поразити. Но, и поред овог пораза и Тицановог заробљавања, побуна је, коначно, у крви угушена тек 14. априла.

Иако је била краткотрајна, ова побуна је била израз жудње српског човека Срема за националном слободом и социјалном равноправношћу. Као таква, она је довела до побољшања положаја сељака на подручју Срема и Славоније, јер Аустрији, која је у то време била у сукобу са Наполеоном није требало још оваквих сличних побуна. Највећи број преживелих вођа и устаника, Аустрија је, у страху од евентуалног реваншизма помиловала, а Теодор Аврамовић Тицан је након черечења на точку, јавно погубљен.

Убрзо након Тицановог погубљења, велики број Срба почео је, у страху од одмазде домаћег племства да прелази у Србију. Тамо су се прикључивали устаничкој војсци и маштали о покретању нове борбе за ослобођење од аустријског господара. Тако, већ 27. августа исте године, Сремци упућују писмо руском Императору у којем га обавештавају да имају намеру да у Срему дигну нови устанак.
За ту прилику слати су емисари у Срем, а један од њих нашао се, крајем септембра 1807. и код вогањског сввештеника Максима Атанацковића, који је био познат по својој наклоњености Тицановој буни. У разговору са оцем Максимом, младић је између осталог рекао:

“Долазим послат од Ђорђија, Вожда Србије, да вас у његово име позовем на устанак. Устаните против наших непријатеља Немаца. Тако вам Бога и Богородице, прихватите се оружја, а ко га нема, нека граби мотке и секире, не бојте се војске, јер ће доћи помоћ од Карађорђа. Што сте сели? Устајте да се иде Ириг опколити, јер је Земун са свих страна опкољен“.
Но, историјске околности нису допустиле да се, у том тренутку, српски народ ослободи. Он ће то по први пут учинити нешто касније, када својом крвљу буде исписао границе СРПСКЕ ВОЈВОДИНЕ.

1651 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас