1

Јужна Србија – Власинско језеро

Власинско језеро је вештачко акумулационо језеро које се налази на југоистоку Србије, на Власинској висоравни, на 1213 m надморске висине. Окружено је планинама Грамада, Варденик и Чемерник. Изградња бране 50-их година 20. века је на положају некадашњег Власинског блата створила језеро, са површином од 16 km² и дубином до 35 m.

У језеро сваког минута притиче два кубика воде првог квалитета. Власина, Врла, Јерма, Божичка река, Лисинска река, Љуботенска река, Стрвна, Чемерчица са својим притоцима (око 110 укупно) чине слив језера. Такозвана плутајућа острва, која настају при дизању водостаја, су специфичност Власинског језера. Острва су од тресета, продукта вековног распадања маховина тресетница.

Јужна Србија – Власинско језеро

Власинско језеро оивичава заталасана висораван у виду пространог зеленог ћилима ишараног ливадама, пашњацима и шумама које крију разноврстан биљни и животињски свет, док језеро надвисују планински масиви, на чијим падинама је груписано неколико власинских насеља између којих теку бистри и жуборни потоци и речице са шумовитим клисурама. Од планина које окружују језеро посебно се издвајају Чемерник и Варденик.
Власинско језеро је богато гргечом, кленом, сомовима, шаранима, белим амурима и пастрмком.

 

1

Јужна Србија – Власинско језеро

 

2

Јужна Србија – Власинско језеро

 

3

Јужна Србија – Власинско језеро

2434 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас