Врњачка Бања се налази у централном делу Србије, 200 км јужно од Београда. Смештена је на обронцима планине Гоч и у долинама Врњачке и Липовачке реке. Зависно од положаја појединих делова насеља надморска висина Врњачке Бање се креће од 220 до 300 м. У Врњачку Бању се може доћи магистралним путем Београд-Kраљево и ауто-путем Београд-Ниш-Скопље, преко Појата.

Врњачку Бању карактерише умерено-континентална клима, лета су умерено топла (просечна температура је 20°C), а зиме умерено хладне (просечна темература +0,8°C) . Заклоњена је планином Гоч (са југа, истока и запада) и венцима Гледићких планина (са севера), тако да је велики број дана у години, око 170, без ветра.

На основу пронађеног археолошког материјала може се са сигурношћу тврдити да су врњачке минералне воде коришћене још у античком периоду. На врњачком топлом минералном извору, у периоду од 2. до 4. века, Римљани су изградили лечилиште Aquae Orcinae, где су на опоравак и одмор долазили војници из провинције Moesia Superior и из војних логора на дунавском лимесу. Садашње име Врњачка Бања је добила по имену села Врњци, у чијем су атару минерални извори откривени. Минералне воде Врњачке Бање поново се користе у време византијске управе, о чему нам сведоче археолошки налази откривени на оближњим локалитетима. Неке легенде говоре да је лековитост врњачких вода била позната и у време позније турске владавине.

У Врњачкој Бањи, кажу легенде, лечиле су се турске спахије, тражећи да их месно становништво храни и служи. Да би избегао служење агама и беговима, народ је изворе затрпавао. Одласком Турака и постепеним политичким и економским снажењем Србије у 19. веку стварају се услови и појачава интерес за коришћење врњачких минералних вода. Поновни проналазак и коришћење ових вода предање приписује случају са болесним коњем врњачког свештеника Јефтимија Хаџи-Поповића. Први писани подаци о Врњачкој Бањи налазе се у извештају барона Жигмунда Хердера, који је по налогу кнеза Милоша Обреновића испитивао природна богатства тадашње Србије. Он је дао високу оцену квалитета врњачких минералних вода и упоредио их са чувеним водама Kарлових Вари у Чешкој. Првог јула 1868. образовано је „Основателно фундаторско друштво лековите киселе вруће воде у Врњцима“, а 1869. се сматра првом званичном бањском сезоном са каптираним изворима топле воде, купатилом, бањским лекарима и великим бројем посетилаца. Почетком 20. века подигнуто је више модерних хотела и вила.

Експлоатација минералних извора Врњачке Бање почела је 1970. Популарна вода „Врњци“ у стакленим боцама почела је веома брзо да осваја тржиште и да проноси славу места из ког потиче.

Врњачка Бања располаже са седам минералних извора, од којих се четири користе за балнеолошку терапију. „Топла вода“, јединствена по томе што има температуру људског тела (36,5°C), убраја се у ред угљено-киселих хомеотерми и користи се за пиће и купање. Хладне минералне воде „Снежник“ (17°C), „Језеро“ (27°C) и „Слатина“(14°C) припадају групи алкалних земно-алкалних акротопега.

Лечење се спроводи у Специјалној болници „Меркур„, која је опремљена најсавременијом медицинском опремом за дијагностику, превенцију и рехабилитацију болести органа за варање, шећерне болести и болести коштано зглобног система. Исхрана пацијената је у складу са начелима савремене дијететике, а уз постојање основних типова дијета, обавља се и индивидуално варирање дијететског режима.

У Врњачкој Бањи се лече:
шећерна болест( дијабетес тип1, тип 2 и компликације)
стање после прележане жутице
болести жучне кесе и жучних путева
обољења панкреаса
чир желуца и дванаестопалачног црева
неинфективна обољења танког и дебелог црева
обољења органа за варење
стање после хируршког одстрањивања жучне кесе
стања после ресекције једњака, желуца и црева
хронична гинеколошка обољења и стерилитет
инфекције бубрежне карлице, мокраћне бешике и мокраћних путева
калкулоза мокраћних путева и функционалних обољења
реуматске болести
посттрауматска стања
дегеративна стања

Посебни здравстени и wellness програми су:
„Лечење као одмор“
„Брза дијагностика“
„Живети са дијабетесом“
„Гастро пакет“
„Менаџерски превентивни програм“
„Linea Life“- програм за мршављење
„За Ваше најбоље године“-програм остеопорозе
„Осмех на дар“
„За покрет без бола“
„Lady Life“-гинеколошки превентивни програм
„За Ваш лакши корак“
„Wеllness викенд“
„Медени месец“
„Краљевски wеllnessвикенд“
„Relax викенд“
„Романтични викенд за двоје“
„КавиФит“- липосукција без хирургије
„КавиЛифт“ – лифтинг без хируршког ножа
Осим терапија и класичних пансионских услуга, гостима су на располагању сауне, куглане, отворени и затворени базени, фитнес центри. У Бањи има неколико конгресних дворана од који највећа, у хотелу „Звезда“, има капацитет 1200 седишта.

У Врњачкој Бањи постоје велике могућности за спортски туризам. Спортско-рекреативни центар „Рај“ располаже са три травната фудбалска терена и атлетском стазом, а ту су и терени за мале спортове и базени. Ски стаза на Гочу зими привлачи велики број љубитеља зимских спортова.

За све оне који више воле реку и спортски риболов, 10 км од Врњачке Бање, на Западној Морави налазе се Подунавачке баре, где се одржавају и спортска такмичења. Такође, на Гочу постоје идеални услови за лов у уређеном ловишту.

Током целе године у Врњачкој Бањи се одржавају бројне приредбе и манифестације, као што су Врњачке културне свечаности, Фестивал филмског сценарија, Елегантове свечаности, Фестивал књиге, Берза бања и друге. Програм Замка културе, који је јединствена инстуција као галерија, музеј, музичка дворана и академија уметности, обухвата велики број изложби, музичких и драмских програма.

Гости Врњачке Бање могу организовано да посете оближње манастире Студеницу, Жичу, Градац, Сопоћане, Ђурђеве Ступове, као и остатке тврђава Рас, Маглич, Брвеник и Kозник.

 

 

 

 

 

1617 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас