На југозападу Србије, 230 километара од Београда, а на средокраћи пута ка Јадранском мору, налази се планина Златибор.

Подсећа на заталасану висораван просечне надморске висине око хиљаду метара, дужине и ширине 25 километара. На прелазу је нижих Динарских планина, а највиши врх је Торник са 1496. метара. Због благих падина планина је погодна за шетњу током целе године, а ова врста рекреације се препоручује и због чистог ваздуха.

На Златибору се укрштају планинска и медитеранска струјања ваздуха, што ствара микроклиму, због које је планина позната и као ваздушна бања, а по броју сунчаних дана упоређује се са приморским местима. Шетња у тераписјке сврхе посебно се препоручује пацијентима који имају поремећај рада тироидне жлезде, али и анемију или нека респираторна обољења. На Златибору је пре неколико деценија развијен први велнес програм у Србији назван Чигота,који има и форму Чиготицу намењену најмлађим особама.

У природне лековите чиниоце убрајају се: веома чист и сув ваздух, низак ваздушни притисак и богато ултравиолетно зрачење.

Природно богатство Златибора су извори питке воде, а висораван пресецају многобројне речице и потоци који су богати разним врстама рибе. Има и два језера са уређеним обалама, идеалним за одмор у летњем периоду. Украс падина су пашњаци и шуме, посебно црног и белог бора, а према легенди, планина је име добила по једној врсти који се зове златни бор. У шумама има дивљачи карактеристичне за Србију, посебно вукова, лисица, срндаћа, а сваке године, крајем фебруара организује се традиционална хајка на вука.

Златибор има 117. година дугу традицију туризма, а рачуна се од посете краља Александра Обреновића у чију част је изграђена чесма са које се и данас туристи окрепљују чистом изворском водом. Такође, има података да је први туриста на Златибору био извесни Хаџи Никола Селак, који је 1750. године у селу Водице саградио колибу за одмор. Туристичка сезона ту траје целе године, а са уређењем скијашког центра Торник из године у годину је све више и скијаша. Шестоседа жичара може да превезе три хиљаде скијаша на сат, а четири стазе имају дужину од скоро осам километара, а од зиме 2010. године стазе су покривене системом за вештачко оснежавање. Лети, жичаром се туристи возе на панорамско разгледање.

Лечење се спроводи боравком у специфичним климатским условима Златибора, под контролом стручњака и уз најсавременију опрему за дијагностику, лечење и рехабилитацију Специјалне болнице за болести штитасте жлезде и болести метаболизма „Златибор“.

Kлима Златибора погодује лечењу:

  • обољења тироидне жлезде
  • болести метаболизма, нарочито гојазности
  • повреда локомоторног апарата
  • кардиоваскуларних поремећаја
  • поремећаја дигестивног тракта
  • исцрпљености и нервне пренапрегнутости
  • малокрвности
  • астме

У Специјалној болници спроводи се и посебан дијететски програм „Чигота“, који обухвата програм физичких активности, стварање групне позитивне атмосфере и основно информисање о значају правилне исхране и рекреације.

Поред здравственог туризма, на Златибору се током целе године одржавају и припреме врхунских спортиста и спортски кампови и школе спортова. Такође је развијен и рекреативни туризам на многобројним шетачким стазама по пропланцима и шумарцима Златибора. И велики број конгреса и семинара одржава се овде током целе године. Ипак, Златибор је познат и као скијашки центар Србије, како за почетнике, тако и за боље скијаше.

Златибор располаже са више од 15 хиљада лежајева високе категорије. Око четири хиљаде места је у хотелима, а скоро три пута више у приватним објектима. Хотели пружају могућност и за развој конгресног туризма, а преко целе године ту долазе спортске екипе на припреме.

Познат је као место иделано за породични туризам. Због географског положаја нашао се у многим кружним турама група које обилазе Србију, а због богате понуде шетњи, планинарења, јахања, планинског бициклизма, параглајдинга, купања – Златибор је постао место активног одмора. То допуњује и излетничка понуда до етно села Сирогојно, Мећавника, Стопића пећине, до оближњег националног парка Таре, а ту је и специјални резерват природе Увац са белоглавим суповима.

Златибор је познат по гастрономским специјалитетима, пре свега по пршуту, сиру и кајмаку, печењу са ражња . Златиборци су људи вредних руку, па се ту негују традиционални занати попут грнчарског у селу Злакуса, а ти производи могу да буду и занимљива сувенирска понуда.

3370 Прегледа Укупно 1 Прегледа Данас