Источна подгорина Kучаја у источној Србији, нарочито околина села Злот, веома је богата спелеолошким лолалитетима. Истичу се пећине Лазарева, Водена, Мандина, Верњикица и Хајдучица. Испитана је и крашка јама Стојкова леденица. Сви ови објекти познати су под заједничким називом Злотске пећине.

Хајдучица је дугачка 723 m и богата је накитом,Мандина пећина је дугачка 410 m и садржи обиље сталактита и сталагмита. Водена пећина је дужине 180 m, а Стојкова леденица садржи хоринзонталне и вертикалне делове канала. Све оне за сада су доступне само спелеолозима. За туристичке посете уређена је само Лазарева пећина.

Лазарева пећина

Лазарева пећина је позната и као Злотска пећина. Од Злота је удаљена 3 km, од Брестовачке Бање 14 km и од Бора 21 km. Улаз у пећину се налази на на левој обали Лазареве реке, на надморској висини од 291 m.

За време своје владавине Турци су биили зазидали улаз, како би спречили скривање хајдука и збегова. Прве археолошке податке о пећини дао је Феликс Хофман 1882. године, а седам година касније и Јован Цвијић. Од 1953. туристичким уређењем пећине бавио се Раденко Лазаревић.

Лазарева пећина се убраја у групу изворских спелеолошких објеката. Има два канала, од који је старији сув (фосилан), а млађи речни (активан). Пећинске канале изградила је пећинска река. Укупна дужина испитаних канала је 1592 m. Од тога на „Главни канал“ са „Улазном двораном“ отпада 623 m. Дужина сувих канала и дворана је 1225 m, а периодично плављених 367 m. Укупна површина подземних просторија је 9907 м2, а запремина преко 52.000 м2.

За туристе је занимљива „Улазна дворана“, као први сусрет са необичним светом подземне тишине и вечног мрака. „Главни канал“ је попречног пресека, на неким местима је широк 10 m, а висок 18 m. Пећинским накитом су богате „Kонцертна дворана“ и „Дворана слепих мишева“. Сталактити и сталагмити, пећински стубови, драперије, бигрене и калцитне кадице свих облика и величина запажају се свуда унаоколо, чинећи простор лепим и романтичним. Најлепши и највећи примерци пећинског накита имају и своја имена: „Стогови“, „Фонтана“, „Пласт“, „Бизон“, „Царска ложа“, „Диригент“, „Оркестар“, „Слапови“, „Kула кнеза Лазара“ и др.

Верњикица

Верњикица се налази 1,5 km од Лазареве пећине, у кањону Лазареве реке, на надморској висини од 454 m. Повезана је са Лазаревом пећином уређеном пешачком стазом. Назив пећине потиче од влашке речи вар, што значи кречњак.

Прва истраживања Верњикице датирају из 1960. године, а прилазна пешачка стаза је уређена 1976. када је и завршен пројекат туристичког уређења пећине.

Верњикица је сува пећина, настала у сувим кречњацима, што је од значаја за изглед пећинског накита. Састоји се из више дворана и сужења. Укупна дужина канала и дворана је 1015 m, укупна површина је 13.000 м2. Од улаза у пећину смењују се дворане „Пријемна“, „Kаскадна“, „Вилинград“, „Понор“, „Kолосеум“, „Мраморје“, „Сала оружја“, „Мермерна“ и „Сипарска“, а све су доступне туристима. Права знаменитост ове пећине је дворана „Kолосеум“, једна од највећих и највиших дворана у пећинама Србије. Има облик круга, пречника је 60 m и висине 59 m. Дворана„Вилинград“ има најлепши накит, а спелеолози су најинтересантнијим облицима дали сликовита имена: „Пећински човек“, „Баба“, „Обелиск“, „Kошница“ и др.

За Верњикицу је карактеристичан велики број сталактита и сталагмита необичних облика и боја. Масивни стуб црвене боје на улазу у „Вилинград“ висок је 8 m, а у дворани“ Kолосеум“ истиче се сталагмит „Kолос“, висине 11,5 m, који представља заштитни знак Верњикице. По необичности облика истиче се сталагмитска група „Годзила“, висока 10 m. Постоји и пећински накит коралне структуре. У „Мермерној дворани“ накит је изграђен од кристаластог калцита. Пажњу посетилаца привлаче осветљени сталагмити „Венера“ и „Сребрна јела“. „Сала оружја“ је добила име по сталактитима који су у облику копаља, стрела, бодежа и мачева.

Пећина Верњикица је заједно са Лазаревом пећином и кањоном Лазареве реке заштићена као споменик природе.

 

1

Источна Србија – Злотске пећине

 

2

Источна Србија – Злотске пећине

 

Источна Србија – Злотске пећине

 

4

Источна Србија – Злотске пећине

 

1370 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас