Звоначка Бања се налази у југоисточној Србији, 50 км од Пирота. Лежи на шумотивитим обронцима Влашке планине, на надморској висини од 670 м, па се убраја у бање са највећом надморском висином у нашој земљи. Бања има обележје и климатског места, због специфичне руже ветрова и великог броја негативних јона у ваздуху. До Звоначке Бање се долази регионалним путевима из правца Пирота и Бабушнице, долином реке Јерме.

Римски базен и други археолошки налази говоре да је Звоначка Бања била позната у античко доба и у време средњовековне Србије. Звоначка Бања, која је назив добила по оближњем селу Звонце, као лечилиште је обновљена 1912.

У Звоначкој Бањи постоје извори минералне водетемпературе 28°C и протока 9 литара у секунди, који се користе за пиће и купање. Природни лековити чиниоци користе се за превенцију и лечење, са применом модерних терапијских техника (хидротерапија, електротерапија, кинезитерапија, парафинотерапија, ласеротерапија), уз пешачење стазама здравља.

У Звоначкој Бањи се лече:

болести локомоторног апарата
нервне болести (неуралгије, неурастеније, психонеурозе, вегетативне неурозе)
повишени крвни притисак
поремећаји периферне циркулације
реуматизам
менаџерске болести
климактеричне тегобе
упалне промене на очима
У Звоначкој Бањи постоје бројни спортски терени: два затворена и један отворени олимпијски базен са минералном водом, терени за кошарку, мали фудбал, одбојку и тенис. Нетакнута природа која окружује бању пријатна је за шетње и излете.

У непосредној близини бање налази се живописна клисура реке Јерме. Гребен Асеново кале, на надморској висини од 1032 м, једино је место у Србији где се могу видети гнезда сурих орлова. У близини је и атрактивна пећина Ветрена дупка, са каналима дужине 4 км.

Гости могу да посете и оближње средњовековне манастире, од којих је најпознатији манастир Поганово из 14. века и манастире Суково и Темска.

Постоје могућности за лов, риболов и планинарење по Влашкој и Старој планини.

 

 

 

 

1436 Прегледа Укупно 2 Прегледа Данас